Wat is de mooiste, meest helpende vraag die jij ooit hebt ontvangen?

En: wat was daarop jouw antwoord?

Er is geen krachtiger gereedschap voor een coachende professional dan een goede vraag gevolgd door een aandachtige stilte…

Omdat ik zo gefascineerd ben door de kracht van vragen ben ik ze gaan verzamelen. Hieronder vind je 10 supervragen die gegarandeerd het gesprek een productieve wending geven, mits je ze op het juiste moment stelt. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze open zijn en tegelijkertijd de verantwoordelijkheid neerleggen waar-ie hoort: bij de coachee. Het mooie daarvan is dat ook de kracht, wijsheid en eventuele oplossingen komen te liggen waar ze horen: wederom bij de coachee.

De vragen zijn natuurlijk afkomstig uit de drie methodes waarin wij training geven: Motiverende gespreksvoering, Oplossingsgericht Coachen en ACT.

Omdat vragen niet op zich zelf staan geef ik per vraag een klein stukje context waarin die vraag het meest passend is. Hier komen ze:

1. Een vraag die metéén aan het begin van het gesprek de coachee aan het denken zet is de volgende:Hoe kunnen we zorgen dat dit voor jou een nuttig gesprek wordt?”

2. Als iemand klaagt over anderen of de verantwoordelijkheid afschuift en je de invloed van je coachee bespreekbaar wilt maken:Dat lijkt me lastig… En hoe vormt dit een probleem voor jou?”

3. Als de coachee zich gedwongen voelt om deel te nemen aan jouw begeleiding:
Het is vast heel naar om verplicht te worden tot een gesprek. Wat is de reden dat je toch bent gekomen?”

4. Als iemand last heeft van vooroordelen:Hoe kun je bereiken dat mensen je anders gaan zien?”

5. Als iemand last heeft van een ongezonde of zelfs destructieve gewoonte:Stel je zou niks veranderen en je gaat / leeft op dezelfde manier verder… Wat gebeurt er dan met je?

6. Als je iemand’s persoonlijke waarden wilt verhelderen:Stel je staat bij Petrus aan de hemelpoort en hij vraagt wat voor iemand je bent geweest. Wat wil je dan kunnen zeggen?

7. Als je iemand wilt uitdagen, maar niet te veel en niet te weinig:Met welke volgende stap zou jij jezelf kunnen uitdagen?”

8. Als iemand door (faal)angst niet uit de verf komt:Als jij de goedkeuring van de hele wereld had en het kon niet mislukken… wat zou je dan gaan doen?”

9. Als je iemand vaker ziet en niet weet hoe je moet beginnen:Welke vraag zou je vandaag willen beantwoorden?”

10. Als je aan het eind van het gesprek commitment wilt ontlokken:Wat wil je met jezelf afspreken hierover?”

Welke vraag vond jij het meest nuttig? Of: welke krachtgerichte vragen stel jij zelf graag?

Wil jij meer leren over Motiverende gespreksvoering?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Oplossingsgericht coachen?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

11 antwoorden
 1. Siska
  Siska zegt:

  Beste Sergio, dank voor deze heerlijke vragen! Welke vraag mij heel erg op mijn eigen koers houdt is vraag 6: wat laat je achter als mens door dat wat je hebt gedaan….. Realistisch de dood op de stoep gaan zetten raakt mijn roeping in mijn leven altijd heel diep. Als ik even geen moed heb om door te gaan wat ik voel te ‘moeten’ doen, dan laat ik dit gevoel even bovenkomen in me. Welk verhaal wil ik van mezelf achterlaten en elke keer opnieuw zelf de pen oppakken om het zelf te schrijven, voorbij de angsten die ik ik voel, mijn eigen leiding oppakken, niet naar buiten kijken voor toestemming, maar mezelf toestemming geven mijn eigen hartslied voluit te laten horen…<3 Lieve groet, Siska

  Beantwoorden
 2. Bernadette
  Bernadette zegt:

  Beste Sergio,

  Vraag 5 vind ik een hele mooie krachtige vraag. Deze stel ik regelmatig aan mijn cliënten.
  “Stel je zou niks veranderen en je gaat / leeft op dezelfde manier verder… Wat gebeurt er dan met je?” En vervolgens: “Wat zijn de gevolgen hiervan?” Dit zet mensen echt aan het nadenken en je ziet ze gewoon een Eureka-momentje krijgen!

  Jouw boek en jouw mails zijn een prettige toevoeging op mijn gesprekvoeringstechnieken. Dank daarvoor.

  Beantwoorden
 3. Ans Vermeulen
  Ans Vermeulen zegt:

  Dag Sergio, dankjewel voor deze verzameling. Soms, als iemand het moeilijk vindt om nieuwe wegen in te slaan, stel ik deze vraag: als je een film / docu mag maken over jouw ideale leven na vandaag, je bent de regisseur, de producent en de hoofdrolspeler, en geld speelt geen rol, hoe zou het script er dan uitzien?

  Beantwoorden
 4. Ellen
  Ellen zegt:

  Hallo Sergio,
  De mooiste vraag die ik ooit kreeg, stel ik nu regelmatig in mijn eigen coachpraktijk. Met altijd weer mooie antwoorden !
  ” Welke vraag heb ik nog niet gesteld, maar is wel heel belangrijk voor je ? “

  Beantwoorden
 5. Sylvia
  Sylvia zegt:

  Dankjewel voor deze mooie vragen.
  Een vraag die ik ooit zelf gekregen heb en nu ook vaak stel aan een ander is de vraag: Waar sta je over 5 jaar? Ik was toen nog jong en mijn eerste antwoord was: Zeker niet aan het aanrecht. Over waar dan wel ging ik nadenken.
  Vraag 6 zou ik nu aan mijn coachee willen stellen echter ik zoek nog een motiverende vraag om hem echt in beweging te krijgen. Ik mail je even persoonlijk hierover.

  Beantwoorden
 6. Margot Karssens
  Margot Karssens zegt:

  De vraag die eigenlijk in bijna elk traject wel een keer voorbij komt is:

  ‘ Moet ik dit nu zo doen?‘

  Met daarbij de vraag: Waar leg jij de klemtoon? En als je de klemtoon verschuift … ?

  Beantwoorden
 7. Petra
  Petra zegt:

  Mijn meest effectieve vraag aan mezelf; Ben ik echt bereid om (de actie, kleine stap) elke dag te doen? Als ik de verandering dan visualiseer voor mezelf kan ik de vraag nog beter beantwoorden. Dit doe ik ook met cliënten (LVB-groep).

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.