Stel jij rode of groene vragen?
Wist je al dat er twee soorten vragen zijn?
De ene soort gaat over iemands kracht, over wat er al is, over de volle kant van het glas…
De andere soort gaat over iemand’s zwakte, over wat er ontbreekt, over de lege kant van het glas…
Waarom dat belangrijk is?
Yvonne Dolan zei het mooi:
‘The questions you ask shape the answers you get’.
Als je dus andere antwoorden wilt ontvangen van je cliënten, dan moet je andere vragen stellen!
Om dit nader toe te lichten moet ik je even iets uitleggen over hoe ons brein werkt. Je kunt het brein zien als een soort zoekmachine, zoals bijvoorbeeld google. En wat je ook intypt, je vindt altijd antwoord, niet waar?
Op internet is heel veel troep te vinden… Dus als je zoekt op ‘troep’ dan vind je ook troep…
Op internet is ook heel veel ‘geloof, hoop & liefde’ te vinden. Als je daarop zoekt, dan is dat wat je zult vinden.
Bij ons brein werkt het net zo!
Stel je wilt iets moeilijks bereiken of veranderen in je leven. Als ik jou vraag: Waarom lukt het niet? Wat houd je tegen? Of: Wat heb je nodig? Dan vraag ik naar je zwakte of naar wat er ontbreekt. Dit noem ik ‘rode vragen’ omdat er in ons brein een soort alarm-bel afgaat: ‘Is er soms iets mis met mij?’ Soms komen daar zelfs negatieve emoties bij kijken zoals angst en het gevoel te falen. Er bestaat zelfs kans dat iemand in de ‘vecht-of vlucht modus’ komt en zich gaat verdedigen.
Ik kan ook vragen: Wat geeft je een beetje vertrouwen dat het je zou kunnen lukken? Hoe zou je het aan kunnen pakken? Wat kan een makkelijke 1e stap in de goede richting zijn?
Voel je het verschil? Dit noem ik ‘groene vragen’, want ter plekke neemt het vertrouwen toe!
Bovendien komen hier positieve emoties bij kijken, zoals: hoop, vertrouwen, plezier. Volgens Barbara Fredrickson’s broaden and build model gebeuren er twee mooie dingen als iemand positieve emoties ervaart: we bouwen als het ware nieuwe reserves of hulpbronnen op (build) maar er ontstaat ook een blikverruiming (broaden). We worden creatiever en gaan méér mogelijkheden zien! En natuurlijk geldt dat ook voor jouw cliënt!
Kortom: als jij graag andere antwoorden wilt ontvangen, ga dan andere (groene) vragen stellen.
Mag ik dan nooit meer ‘rode vragen’ stellen?
Wellicht vraag je je dit af en natuurlijk mag dat best. Op zijn tijd een prikkelende vraag die tot nadenken stemt kan m.i. geen kwaad. Maar als jij wilt dat je cliënt meer vertrouwen krijgt in zichzelf en in zijn verandervermogen, dan raad ik je aan om minstens 3 x zo veel groene als rode vragen te stellen.
Hoe je dat leert?
Zowel in de training Motiverende gespreksvoering als Oplossingsgericht Coachen gaan we daar grondig mee aan de slag, zowel in theorie als in de ervaringsgerichte praktijk. Misschien dat dit blog je al triggert, maar waarschijnlijk geloof je het pas echt als je het zelf ervaart. Je bent welkom.
Vond je dit blog nuttig en/of leuk? Laat het me ajb. weten in een comment of deel het met je netwerk door op één van de social media buttons te klikken!
Nieuw: Online Training Oplossingen Ontdekken in Goede Gesprekken (OGC)
Als je wilt kun je nu – in je eigen tijd en zonder reis-gedoe – je online bekwamen in Oplossingsgericht Coachen. Natuurlijk is een live training volgen nog mooier, maar dit is echt ‘the next best thing!’ Het is een selfstudy-cursus waar je een jaar lang toegang toe krijgt en ook is er vier keer per jaar een live Q&A via Zoom. En mocht je later alsnog onze live training willen volgen, dan krijg je je investering voor de Online training gewoon weer terug!
Leuk geschreven, mooi en simpel hoe je zelf al snel een verandering teweeg kan brengen, niet alleen de client is geholpen maar je maakt ook dat de band versterkt wordt door t positieve te benadrukken. En als je zelf positief bent en in mogelijkheden denkt, tja dan ligt de wereld voor je open:)
Fijn even deze opfrisser bij de start van weer 3 weken online lessen.
Allerbei de cursussen gevolgd. Dat heeft invloed op je hele benadering van mensen. Super! Raad ik iedereen aan.