Maandagse maak de wereld mooier mails
Iedere maandag krijg je een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).
Een greep uit de reacties:
Bedankt, Sergio, die had ik even nodig!!!
Dank voor fijne mail. Dat is nog eens positief de week beginnen.
Thnx Sergio! Praktisch en inspirerend!
Het is weer een mooie dag om te vliegen als een vlinder en te steken als een bij. Elke dag weer.
Wat ben ik blij met jouw inspirerende maandagmails Sergio, dank je wel. You made my day!
Ik wilde even zeggen dat ik geniet van je maandagochtendmails. Erg fijn steeds om de week mee te beginnen. Dank daarvoor!
Wil je onze ‘Maandagse maak de wereld mooier mails’ ontvangen? Schrijf je dan hieronder in!
Voorbeelden van de Maandagse maak de wereld mooier mails

Misstanden in het Wilde Westen van de coachingswereld…
Heb je het item van Arjen Lubach over coaches al gezien?
Hij begint met de constatering dat sinds 2013 het aantal coaches in Nederland ruim is verdubbeld (tot bijna 100.000) en het aantal leefstijlcoaches zelfs vertienvoudigd (tot ruim 5000).
Ook snijdt hij een aantal zaken aan die mij al langer zorgen baren en waar ik me soms zelfs boos over maak. Ik noem er enkele:
- BN’ers die opeens gaan coachen terwijl hun eigen gedrag varieert van discutabel tot gewoonweg strafbaar. Ooit nam ik een kijkje in zo’n community en het werd al snel duidelijk dat de dominante boodschap was: ‘Doe wat ik doe en jij wordt óók zo succesvol!’ Als je iets van coaching weet, dan snap je dat dit helaas te simpel is.
- Quasi-spirituele coaches die dingen claimen die niet alleen niet kloppen, maar zelfs schadelijk kunnen zijn. Zoals dat je ‘alles kunt aantrekken als je maar je gedachten afstemt op de juiste frequentie’. (Waarom dit schadelijk kan zijn lees je in een volgende maandag-mail)
- Briljante comedian als Lubach is, steekt hij de draak met ‘Coaches die coaches opleiden die zelf óók weer coaches opleiden…’ Ook laat hij een driedaagse ‘opleiding’ tot coach zien die de schijn wekt dat je daarna een volleerd coach zult zijn.
Misschien vraag jij je ook wel af hoe je in het Wilde Westen van de Coachingswereld het kaf van het koren kunt scheiden?
Als je het mij vraagt, dan zeg ik ‘check even de volgende drie vragen’:
- Is de coach of opleiding die je overweegt ‘Grounded in science’? Of is het meer populaire pseudo-psychologie vermengd met quantum-fysica-quotes?
- Is of zijn de personen achter deze coachpraktijk / dit opleidingscentrum gewone mensen met passie voor het coachingvak of een soort glamoureuze supersterren die je gouden bergen beloven?
- Als je met deze persoon / dit centrum in zee gaat, groei je dan in onafhankelijkheid en zelfvertrouwen? Of groeit vooral de bankrekening van de oprichter en wordt jij steeds afhankelijker en onzekerder?
Onthoud alsjeblieft dat marketing en coaching twee héél verschillende vakken zijn. Ik ken waanzinnig goede coaches & therapeuten die slecht zijn in marketing én andersom…
Begrijp me goed: ik heb zelf ook niet alle wijsheid in pacht en ben verre van perfect als mens of als coach. Maar ik ondervind wel steeds meer bevestiging dat de evidence-based weg die ik ben ingeslagen voor mij en onze deelnemers klopt en dat ik daar de komende jaren nóg meer op wil gaan focussen.
Onlangs werd ik geïnterviewd door Ruben Klerkx, de oprichter van de Creator Company. Met keigoede vragen laat hij me in een uur vertellen over misstanden in de coaching wereld en wat ACT en andere evidence-based benaderingen daar tegenover kunnen stellen.
Hoe om te gaan met deze bizarre wereld?
Dit is toch te bizar voor woorden!
We zijn nog maar net een beetje van Corona bevrijd en nu is er opeens heel dichtbij een oorlog gaande.
Alle mondkapjes-ongemak valt in één keer in het niet bij wat de Oekraïners nu doormaken.
Alsof we nog niet genoeg zorgen hadden!
Ik bedoel: covid, milieucrisis, gezondheidscrisis, politieke crisis, inflatie, polarisatie, discriminatie… en nu ook nog een oorlog in onze achtertuin!
Je zou er depressief van worden…
Alleen is het laatste wat de wereld nu nodig heeft nóg meer depressieve mensen.
Maar hoe kun je je als goedbedoelend mens in vredesnaam verhouden tot zoveel ellende?
Hoe kun je zelf in je kracht blijven zodat je van betekenis kunt zijn voor anderen?
Hoe kun je de moed erin houden? En wat vertel je aan je kinderen?
Voor de helderheid: ik heb echt niet alle antwoorden.
Maar ik kan wel delen wat voor mij werkt in de hoop dat er iets voor je tussen zit.
Vraag me niet waarom, maar ik moet denken aan de woorden van Muhamed Ali:
‘Dance like a butterfly and sting like a bee!’
Ik geloof oprecht dat we niet moeten ‘bevriezen’ maar blijven dansen als een vlinder, oftewel: blijf bewegen, praten, delen, ademen, experimenteren, onderzoeken, leren, lachen, stretchen en… dansen!
En bij ‘steken als een bij’ moet ik denken aan het Afrikaanse gezegde: ‘Wie denkt dat kleine dingen er niet toe doen heeft nog nooit een nacht doorgebracht met een mug’…
Dus hoe kunnen we ‘steken als een bij’?
Ik doe dat als volgt:
- Ik probeer goed te blijven zorgen voor mezelf en mijn dierbaren zodat ik ook echt iets te geven heb (net zoals een hart het meest zuurstofrijke bloed eerst gebruikt voor zichzelf. En die van de zuurstofmaskers in het vliegtuig ken je vast al…)
- Ik doseer mijn nieuwsconsumptie: ik wil me zeker niet afsluiten, maar me óók niet laten overweldigen of terneerslaan. En dus besteed ik max een half uur per dag aan nieuwsconsumptie. En zorg ik dat ik meer inspirerende dingen in mijn geest stop, dan verlammende zaken.
- Ik check mijn waarden: hoe wil ik met deze wereld omgaan? Wat doet er toe voor mij? Waar wil ik voor staan in deze bizarre tijd?
- Ik onderzoek waar mijn invloed zit. Waar ben ik goed in? Waar kan ik een verschil maken? Hoe kan ik klein, maar snel beginnen?
- En tenslotte zet ik kleine, voor mij betekenisvolle stappen (en evalueer ik het effect daarvan)
Doe ik bovenstaande perfect?
Nee, want terwijl ik dit schrijf zie ik óók meteen waar ik het nog beter kan doen. En dat is oké. Ik ben ook maar gewoon ‘work in progress’…
En ja als je goed oplet dan zie je veel ACT-gedachtegoed in bovenstaande. Ik ben er inderdaad van overtuigd dat ACT ons de life-skills kan geven die we zo hard nodig hebben om ons staande te houden in deze gekke, verwarrende en snel veranderende wereld.
Ik wens je weer een plezierige en betekenisvolle werkweek toe en als het je aanspreekt: dans als een vlinder en steek als een bij!
Jezelf in het licht zetten als coach... waarom en wanneer dan?
Een van de eerste dingen die je leert als coach is dat het niet om jou gaat, maar om de ander. Het laatste wat we immers willen is een coach die te lang en te veel over zichzelf praat. Of überhaupt een coach die heel veel aan het woord is. Zelfs al zou die coach briljante dingen zeggen, dan nog kan dat hoogstens betekenen dat-ie de coachée allemaal vissen geeft, maar niet leert vissen. Daarvoor is toch echt nodig dat de coachée zijn of haar eigen antwoorden mag ontdekken en formuleren.
MAAR…
Momenteel ben ik nogal gefascineerd door het fenomeen dat het soms juist wél een heel goed idee is om ‘jezelf als coach in het licht te zetten’.
‘Ok, maar wanneer dan?’, hoor ik je denken… Nou, bijvoorbeeld in de volgende gevallen:
Als een coachée over je grens heen gaat. Je doet er dan goed aan om je uit te spreken over het effect dat coachée op dat moment op je heeft. Dit dient twee doelen: Jij ‘verdedigt’ jezelf en je coachée ontdekt wat het effect is van diens handelen
Als je merkt dat je coachée over weinig inlevingsvermogen beschikt. We vergeten weleens dat dit vermogen niet bij iedereen even sterk ontwikkeld is. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat dit tijdelijk wat minder goed lukt. Door openheid te geven over wat er bij jou gebeurt, help je de coachée zich in jou in te leven. En hopelijk lukt dat thuis en op het werk daarna ook steeds beter.
Als je coachée het moeilijk vindt om op zichzelf te reflecteren. Ook deze vaardigheid verdwijnt gemakkelijk onder stress. Als jij wel hardop op jezelf reflecteert stimuleer je de coachée dit ook wat meer te gaan doen. Een fijn start-zinnetje daarvoor is: ‘Ik merk dat ik…’ Bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat ik nogal schrik van de harde woorden die je gebruikt over…’
Als de coachée een beetje onhandig is met relaties in het algemeen. Jij en de coachée hebben ook een relatie. Een werkrelatie weliswaar, maar toch… Die relatie kun je dus inzetten. Bijvoorbeeld met een ACT-interventie zoals: ‘Hé mag ik even op de pauze-knop drukken? Wat gebeurde er nu zojuist? Ik vroeg je iets en toen begon jij jezelf verdedigen… Ik wil graag snappen wat er op zo’n moment bij jou gebeurt…’
Als je de coachée een voorbeeld wilt laten zien van ‘hoe het ook kan’. Denk aan gezonde zelfzorg, je kwetsbaar opstellen, genieten van kleine dingen, speels en humorvol in het leven staan, jezelf niet al te serieus nemen, assertiviteit, etc.
Als je de coachée ‘gedeelde menselijkheid’ wilt aanbieden en/of dingen wilt normaliseren, zoals dat in ACT vaak gebeurt. Een bekend motto onder ACT-coaches en therapeuten is ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’. Zo zegt ACT-coach Russ harris vaak: ‘Als jouw verstand op het mijne lijkt, dan herken je vast dat het je er flink van langs kan geven als je een fout hebt gemaakt… Mijn verstand zegt dan dingen die ik nooit tegen een vriend(in) zou zeggen… Tenminste… als ik ze te vriend wil houden…. Herken je dat?’
En last but not least: als jij je ernstige zorgen maakt, bijvoorbeeld bij vermoedens van kindermishandeling. Helaas komt dit óók in Nederland dagelijks voor en als coach of hulpverlener kun je dit dus tegenkomen. Speciaal voor dergelijke situaties ontwikkelde onze gasttrainer Roos Heuff samen met haar eigen team de ‘Ik-Jij-Wij-methode’. Roos is ook zeer goed thuis in de Oplossingsgerichte benadering en onlangs interviewde ik haar voor de Podcast over haar ervaringen bij het Brief Institute in Londen én over de ‘Ik-Jij-Wij-methode’.
Zoals altijd wens ik je weer een mooie en betekenisvolle werkweek toe en mocht je komende week één van deze situaties tegenkomen, overweeg dan eens om tijdelijk jezelf in het licht te zetten en te delen wat er bij jou gebeurt.
Bureau Bewezen Effect
Je krijgt bij ons de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van motivatie, zelf-effectiviteit, gedragsverandering, leren en coaching in het algemeen. Wij vertalen die kennis in concrete handvatten en hapklare brokken, zodat je er direct mee aan de slag kunt. Wij werken op basis van open inschrijving én in-company. En wij staan garant voor plezierig, laagdrempelig en praktijkgericht leren.
Recente berichten
Contact
Adresgegevens
Bureau Bewezen Effect
Elsbes 36
3069LN R'dam
Nederland
Juridisch
KVK: 24474587
BTW: NL001619371 B81