De trainers en de actrice
Over Sergio
Sergio van der Pluijm is door het Solutions-centre opgeleid in Oplossingsgerichte gespreksvoering en volgde daar een Train-de-Trainer. Later volgde hij verdiepende trainingen en workshops bij: Peter Szabó, Fredrike Bannink, Miriam le Fèbre, Anton Stellamans en anderen. In 2018 volgt hij een Mastercourse bij het Solutions-centre: ‘Oplossingsgericht werken met Jongeren, gezinnen, scholen en organisaties’. Hij maakte vele vlieguren als intern coach en supervisor in het reclasseringsveld en leidde daar trainers op in o.a. oplossingsgericht denken en begeleiden.
Over Maarten
Ook Maarten Onderdelinden is opgeleid door het solutions-centre. Zijn aanpak kenmerkt zich door wetenschappelijk onderbouwde methodes te combineren met veel energie, speelse humor en professionele betrokkenheid. Hij traint mensen graag om kleine stappen te zetten richting grote doelen. Vol verwondering kijkt hij tijdens dit proces naar ieders uniciteit en werkt hij aan het versterken hiervan.
Maarten gaf trainingen op scholen, in het gevangeniswezen en bij de reclassering.Later ontwikkelde hij zich in het opleiden van professionals binnen gemeentes, het onderwijs, de (verslavings-)reclassering, de GGD en de GGZ.
Over Roos
Roos is gasttrainer én actrice op dag 3. Roos: “Het oplossingsgericht werken voelt voor mij als thuiskomen. Het is een benaderingswijze/denkwijze die mij helemaal past. Die interesse heeft me tot Londen gebracht waar ik aan het BRIEF Institute training volg om mijn eigen vaardigheden op het gebied van oplossingsgerichte gespreksvoering te verbeteren.
Wanneer ik als actrice in rollenspel bezig ben, is het fascinerend om te merken welk effect de oplossingsgerichte benaderingswijze heeft. In mijn bedrijf Trainersgroep Wilde Kastanje zijn we gespecialiseerd in gespreksvoering rondom preventie en aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld.”
In deze training zul je leren:
- Op welke manier je het (zelf)vertrouwen en de zelf-effectiviteit van mensen vergroot
- Hoe je mensen kunt helpen te weten wat ze willen en hier stapsgewijs naar toe te werken
- Dat je bij mensen een lerende houding (Growth-mindset) kunt stimuleren.
- Wat de basishouding van oplossingsgericht coachen inhoudt
- Hoe een oplossingsgerichte coach kijkt en denkt en de positieve gevolgen hiervan
- Wat de vooronderstellingen van oplossingsgericht coachen zijn
- De waarderende blik en de kracht van proces-complimenten
- Oplossingsgerichte vragen en andere interventies om je arsenaal mee uit te breiden
- Wat je allemaal kunt met de cirkeltechniek
- Op welke manier je de schaalvraag effectief inzet
- Hoe je oog kunt ontwikkelen voor kleine, hoopgevende details
- Dat je simpelweg kunt ‘werken met wat er komt’
- De structuur die het Protoplasma-model je biedt
- De wondervraag en de vele variaties hierop
- Hoe je effectief een gesprek kunt starten en beëindigen
Trainers: Sergio van der Pluijm en Roos Heuff (dag 3)
Jouw investering
Je tijdsinvestering heb je zelf in de hand. Naast de drie trainingsdagen raden we aan Sergio’s toegankelijk geschreven boek te lezen. Je ontvangt dit op dag 1 en kunt daarna gaan lezen (dat hoeft dus niet vooraf). Als je alle drie de dagen actief aanwezig bent ontvang je sowieso het bewijs van deelname.
Als je door wilt stromen in de opleiding Evidence-based Coachen, dan dien je het certificaat van deelname te behalen. Voorwaarde hiervoor is dat je minimaal drie coachgesprekken voert met een proefcliënt. Over deze drie gesprekken schrijf je een reflectie-verslag dat je binnen drie maanden na afloop van de training dient in te leveren. Wij zijn hiervoor je ‘stok achter de deur’. De proefcliënt mag iemand zijn uit je eigen netwerk of een reeds bestaande cliënt; liever niet iemand die je al goed kent.
Je financiële investering bedraagt € 747,- ex btw
Hiervoor krijg je
- Drie plezierige & ervaringsgerichte trainingsdagen waarin je allerlei nieuwe inzichten, inspiratie, contacten en direct toepasbare leerervaringen opdoet.
- Het boek Coachen 3.0, deel 2: Oplossingsgerichte gespreksvoering
- De volle inzet van twee ervaren en gepassioneerde trainers en een actrice.
- Meer speelruimte en vertrouwen in jezelf als coach
- Een schat aan ervaringsgerichte werkvormen, technieken en tools om mensen duurzaam verder te helpen
- Een stok achter de deur om het geleerde echt in de praktijk te brengen
- Een werkboek met daarin handouts en achtergrondinfo.
- Toegang tot een gesloten Linkedin-groep. Hier vind je de mogelijkheid tot delen en online stellen van vragen aan je trainers en medecursisten.
- Een waardevol bewijs van deelname, een feestelijke afsluiting en een rijker CV
- Een eenvoudige lunch, gezonde snacks, cappucino, koffie en thee.
Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op, wel helpen je graag!
Testimonials
Kleine wonderen
En dan gebeuren er kleine wonderen. Mensen krijgen hoop en zien lichtpuntjes. Durven weer te fantaseren over hoe het beter kan. Ze stellen doelen. Zien oplossingen en mogelijkheden. Nemen kleine stapjes in de gewenste richting. En merken dat dit werkt. De omgeving reageert anders. Het vertrouwen neemt toe en het smaakt naar meer. Zo ontstaan positieve gedragsspiralen. Als coach sta je dikwijls verbaasd hoe snel je cliënt vooruitgaat.
Eigenlijk zit er maar één ‘nadeel’ aan deze methode: het is zo effectief dat je cliënt in no-time weer zelfstandig verder kan, dus rijk zul je er niet van worden… (maar wel gelukkig).
Mind you: dit is geen loze claim! Uit onderzoek blijkt dat oplossingsgerichte therapie even effectief is als de gouden standaard cognitieve therapie (alleen werkt het sneller).
De oplossingsgerichte toolbox
Steve de Shazer en Insoo Kim Berg ontwikkelden deze methode in de jaren 80 tijdens het werken met multi-problem gezinnen. Zij ontdekten dat ze andere vragen moesten stellen en sommige van die vragen zijn inmiddels wereldberoemd. De schaalvraag. De wondervraag. De uitzonderingsvraag. De coping-vraag. Het indirecte proces-compliment. De relatievraag. Allemaal onmisbare tools in je box!
Opvallend was dat de oplossingen dikwijls ontdekt werden door de cliënt zelf. Dit vergrootte aanzienlijk het zelfvertrouwen, het eigenaarschap en de kans op vooruitgang.
Een ander gesprek
Onderstaande vooronderstellingen zijn geen eeuwige waarheden, maar ze geven een beeld van de oplossingsgerichte mindset. Als je hier van uitgaat krijg je waarschijnlijk een heel ander gesprek dan je gewend bent:
- Verandering is constant en onvermijdelijk
- De toekomst kun je creëren
- Grote veranderingen beginnen met kleine stapjes.
- Elk probleem kent uitzonderingen. Dit zijn sleutels voor de oplossing ervan.
- De oplossing heeft soms niets te maken met het probleem.
- If it ain’t broke, don’t fix it!
- Als iets werkt, doe het meer, vaker, groter, beter.
Inmiddels heeft de oplossingsgerichte benadering de wereld veroverd en niet alleen in therapie, maar ook in onderwijs, coaching en management.
Plaats ten opzichte van motiverende gespreksvoering
Veel mensen willen weten wat het verschil is met motiverende gespreksvoering. Natuurlijk zijn er verschillen te benoemen, maar onze visie is het vooral een accent-verschil. Van belang is: elk van beide methoden is in andere situaties op zijn sterkst.
Motiverende gespreksvoering is voor ons eerste keus als het gaat om problematisch gewoontegedrag van individuen, zoals verslaving, leefstijl, ongezonde gewoontes en dergelijke. Als het echter gaat om het functioneren in een systeem, zoals een gezin, team, klas of andere groep, dan is oplossingsgericht onze eerste keus. Motiverende gespreksvoering bouwt vooral aan het verlangen om te veranderen. Oplossingsgericht bouwt aan het vertrouwen dat dit ook echt mogelijk is.
Wil je ook oplossingsgericht leren coachen? Doe mee aan de Jaartraining Effectief Coachen anno Nu, of volg een los blok (als er dan nog plek is).
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag!