Leer hoe je levenslust en veerkracht vergroot
In de Basistraining Coachen met ACT
Wil jij ook:
Mensen helpen hun dromen waar te maken?
De mentale weerbaarheid van je coachees vergroten?
In staat zijn om in 4 – 8 sessies menselijk lijden te verlichten?
Mindfulness integreren in je werkende leven?
Duurzaam kunnen bijdragen aan levenskwaliteit van jongeren en volwassenen?
Overweeg dan deze basistraining in Coachen met ACT!
ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en wordt wereldwijd steeds vaker ingezet in coaching. Je kunt ACT zien als een moderne levenskunst, gebaseerd op oude wijsheid en modern wetenschappelijk onderzoek.
Het bijzondere is dat ACT zowel werkt bij mensen die op zeer hoog niveau functioneren, zoals topsporters en executives, als bij mensen met meer alledaagse uitdagingen, zoals stress en faalangst.
In dit blok zul je zelf deze 12 dingen ervaren en leren toepassen:
Sergio van der Pluijm is in 2010 opgeleid tot Mindfulness-trainer door See True. Hij gaf de mindfulness-training in enkele gevangenissen en raakte onder de indruk van de heilzame werking ervan. In dezelfde tijd ontdekte hij ACT, volgde diverse trainingen, paste het eerst op zichzelf toe en al snel ook als coach. Hij zegt hierover: “Zonder ACT zou ik nooit gedurfd hebben om – na 20 jaar loondienst – ontslag te nemen en als zelfstandige een eigen praktijk als trainer-coach te starten. En als coach ervaar ik ACT als één van de meest betekenisvolle methoden omdat je de coachee levensvaardigheden meegeeft waar hij / zij de rest van het leven plezier en nut van kan hebben.” Sergio leidt sinds 2013 coachende professionals op in Coachen met ACT.
Jaantje Thiadens houdt van mensen en het inspireert haar anderen te ondersteunen en uit te dagen in hun persoonlijke ontwikkeling met als doel de kwaliteit van hun leven te laten groeien. Jaantje is de oprichter van De Coach Cabin en begeleidt mensen vanuit haar tot woonkamer omgebouwde Mercedesbus. Ook leidt zij al jaren coachende professionals op in ACT. Haar motto is: ‘Geef mij de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, te accepteren wat ik niet kan veranderen en geef mij de wijsheid om het verschil tussen die twee te kennen.’ Dat is tevens de essentie van Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Kim Gallo geeft al 14 jaar les in het hoger onderwijs waar ze jonge professionals traint en coacht in het sociale domein. Tevens werkt ze binnen verschillende onderwijsinstellingen als communicatietrainer en coach. Daarnaast leidt ze coachende professionals op in onder meer ACT en Motiverende gespreksvoering. Kim is gediplomeerd trainer en coach en ingeschreven bij NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroepstrainers). Voor Kim is verbinding met mensen wat haar drijft in het leven. Wat Kim typeert: inhoud met diepgang, creativiteit en een grote dosis enthousiasme en humor.
Je tijdsinvestering heb je zelf in de hand. Naast de drie trainingsdagen raden we aan het boek hiernaast (dat je van ons krijgt) te lezen. Je ontvangt dit op dag 1 en kunt daarna gaan lezen (dat hoeft dus niet vooraf). Als je alle drie de dagen actief aanwezig bent ontvang je sowieso het bewijs van deelname.
Als je door wilt stromen in de opleiding Evidence-based Coachen, dan raden we je aan al tijdens of kort na deze training vijf coachgesprekken te voeren met een echte of proefcliënt. Over deze gesprekken schrijf je een reflectie-verslag dat je tot drie maanden na afloop van de training kunt inleveren. De proefcliënt mag iemand zijn uit je eigen netwerk of een reeds bestaande cliënt; liever niet iemand die je al goed kent.
Je financiële investering bedraagt € 897,- ex btw
Hiervoor ontvang je drie interactieve en zeer ervaringsgerichte trainingsdagen waarin je allerlei nieuwe inzichten, inspiratie, contacten en direct toepasbare leerervaringen opdoet in een fijne groep van gelijkgestemde professionals.
Heb je vragen of ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op, wel helpen je graag!
ACT is een wereldwijd snel groeiende therapie- en coachmethode die mensen helpt om een vitaal en vervullend leven op te bouwen. Door ACT toe te passen vergroot je de mentale veerkracht (Acceptance) van je coachee, zodat hij of zij kan stoppen met worstelen. Hierdoor komt er energie vrij die je coachee kan richten op datgene wat echt belangrijk en van waarde voor hem/haar is (Commitment). Ook als er beperkingen zijn zoals: verlies, ziekte, tegenslag of andere moeilijke omstandigheden.
ACT is ontwikkeld door Steven Hayes op basis van modern psychologisch onderzoek en oude boeddhistische wijsheid. Het gedachtegoed wordt treffend samengevat in dit gebed:
“Geef mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, de moed om te veranderen wat ik kan veranderen, en de wijsheid om het verschil hiertussen te zien.”
Franciscus van Assisi
ACT gaat er vanuit dat het volkomen normaal is dat je als mens regelmatig lastige gedachten en gevoelens ervaart. Als ACT-coach probeer je die dan ook niet te veranderen of positiever te maken. Je doet iets veel mooiers: je verandert de relatie die iemand heeft tot zijn lastige gevoelens en gedachten. Hierdoor ontstaat een mildere levenshouding (Acceptance) en wordt de cliënt vrijer en veerkrachtiger. Ook komt er energie vrij die iemand nu bewust kan gaan richten op zaken die op dat moment van waarde zijn.
Mensen leren zo nieuwe keuzes maken en zich hier duurzaam aan te verbinden (commitment). Persoonlijk waarden onderzoek vormt daarbij een soort kompas dat heel veel richting geeft. Kleine stappen tenslotte zorgen dat iemand ook echt in actie komt en langzaam maar zeker begint te veranderen. Het uiteindelijke doel is dat mensen psychologisch flexibel worden en hierdoor voluit kunnen leven en zijn wie ze willen zijn.
Veel mensen die vastlopen in hun werk of leven doen één of meer van de dingen die je hiernaast ziet. In normaal Nederlands:
Je kunt je vast voorstellen dat dit bepaald geen succesrecept is voor een rijk en betekenisvol leven. Tegelijkertijd hebben we hier allemaal in meerdere of mindere mate last van, check maar eens voor je zelf welke processen je herkent. Om deze reden werkt een ACT-coach altijd vanuit radicale gelijkwaardigheid. In een metafoor: we zijn beiden de berg van ons leven aan het beklimmen. Het enige verschil is dat wij vanaf onze berg de berg van de coachee goed kunnen overzien en zo de coachee veilig naar hogere bieden kunnen gidsen.
Dat doen we door de coachee op ervaringsgerichte wijze kennis te laten maken met de Hexaflex hieronder.
Dit is een ‘goed recept’ om vast te lopen in het leven:
Als ACT-coach leer je ‘dansen rond de Hexaflex’. Dit is het centrale model binnen ACT: 6 processen (of: vaardigheden) waar je je coachees in traint. Het hoofddoel is dat hun psychologische flexibiliteit toeneemt, zodat ze vrij worden om te gaan doen wat ze moeten doen om te zijn wie ze willen zijn en ondertussen ruimte te maken voor ongemak en pijn. Immers, als het leven van hun dromen makkelijk was, dan hadden ze al lang stappen genomen om daar te komen. Het mooie is dat als je ACT gaat leren voor het coachen van anderen, je hier ook voor zelf van profiteert! Veel cursisten vertellen ons dat ze vrijer, levenslustiger, moediger en pro-actiever zijn geworden.
Hiernaast zie je de 6 processen van de Hexaflex, waarbij de rechterkant vooral gaat over ‘Commitment’ en de linkerkant over ‘Acceptance’. Elk proces versterkt bovendien de andere processen. En mocht je het als ACT-coach ook even niet weten, dan kun je altijd hardop de Hexaflex op jezelf toepassen, waardoor je op een menselijke manier ACT voorleeft.
Dit is een ‘goed recept’ om een rijk en betekenisvol leven op te bouwen:
Hoewel ACT van oorsprong een therapievorm is wordt het wereldwijd steeds vaker in Coaching ingezet. Er wordt zelfs voorspeld dat ACT de potentie heeft om de effectiviteit van coaching te optimaliseren (Bron: Richard Blonna).
Dat is geen loze claim omdat ACT inwerkt op hele basale menselijke processen, die de persoonlijke effectiviteit vaak in de weg staan. Hierbij kun je denken aan: vermijding, piekeren, richtingloosheid, ineffectief gedrag en gebrek aan ‘presence’. Omdat ACT er rekening mee houdt dat niet alles maakbaar is in het leven kun je ook mensen coachen die niet verder komen met de gebruikelijke coachmethodes.
Met ACT kun je onder andere mensen coachen die kampen met uitdagingen, zoals:
NB: bij problematiek die valt onder de DSM 5, zoals depressie, een angststoornis, verslaving of psychiatrie dien je je coachees uiteraard door te verwijzen of te begeleiden naar hun huisarts voor specialistische behandeling.
De ACT Matrix
Dit praktische model, ontwikkeld door Kevin Polk et al maakt ACT toegankelijk voor een breed publiek.
Jazeker; ACT wordt volledig omarmd door de positieve psychologie. Het is trouwens een misverstand dat de positieve psychologie ten doel heeft om mensen positiever te laten denken. Met gezond optimisme is natuurlijk niets mis. Wel met mensen valse hoop geven, zoals soms gebeurt in de commerciële positieve denk-stromingen.
De positieve psychologie heeft met ACT de volgende doelen gemeen:
De laatste jaren is uit empirisch onderzoek gebleken dat ACT een effectieve behandelmethode is voor diverse psychische en lichamelijke problemen. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat ACT effectief is bij onder andere chronische pijn, angst en fobieën, psychotische stoornissen, obsessief-compulsieve stoornissen, eetstoornissen, arbeidsgerelateerde problemen, epilepsie, autisme en levensfaseproblematiek.
ACT interventies zijn ook effectief gebleken bij het verbeteren van sportprestaties bij ‘normale’ mensen en bij stoppen met roken.
Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag!