Eigen kracht versterken, hoe werkt dat?
Gelooft u ook in de eigen kracht van mensen?
Herkent u dat veel medewerkers / cliënten / leerlingen onnodig blijven hangen in probleem-denken?
Gunt u uw medewerkers een prettige manier van coachen die kortdurend is en snel leidt tot gedragsverandering?
Wilt u als organisatie aansluiten bij ontwikkelingen in de positieve psychologie?
Hoe zou het zijn als uw medewerkers kunnen coachen op een manier die bij henzelf de kans op burn-out verkleint?
Ik weet het: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch blijkt bovenstaande niet alleen uit onderzoek, maar ook uit de dagelijkse praktijk van duizenden professionals wereldwijd die deze methode al omarmd hebben. Denk hierbij aan coaches, trainers, docenten, gezinsbehandelaars, reclasseringswerkers, (klant)managers, social workers, mediators, teamcoaches, therapeuten.
De mogelijkheden op een rij
- Opties: wij bieden workshops van 1,5 uur tot en met leertrajecten van een jaar of langer. Ons doel is dat uw medewerkers bekwaam zijn in Motiverende gespreksvoering én zelfredzaam m.b.t. hun verdere ontwikkeling en u bepaalt hoever u daarin wilt gaan. Uiteraard kan onze samenwerking onderweg altijd worden bijgesteld.
- Op locatie: indien u een geschikte locatie heeft komen wij graag bij u langs.
- Of online: inmiddels hebben wij ruime ervaring in het verzorgen van interactieve, entertainende en leerrijke online trainingen. Onze voorkeur gaat daarbij uit naar Zoom vanwege de didactische mogelijkheden, zoals snel Break-out rooms van verschillende grootte kunnen inzetten.
- Werktijden: doorgaans werken wij – zeker op locatie – het liefst van 9.30 tot 16.30 uur, maar alles is bespreekbaar.
- Groepsgrootte: Minimaal 6 en maximaal 18 deelnemers
- Trainers: Sergio van der Pluijm, Maarten Onderdelinden
- Investering: dit is uiteraard afhankelijk van de omvang, het gewenste eindresultaat,
- Borging: om het geleerde te borgen is vaak meer nodig dan alleen een training. Wij bieden diverse mogelijkheden om het geleerde te borgen, zoals: meetinstrumenten, opleiden van interne supervisor-coaches, een train-de-trainer, etc.
- Garantie: lees hier over de 5 garanties waaraan u ons mag houden
De trainers en de actrice
Over Sergio
Sergio van der Pluijm is door het Solutions-centre opgeleid in Oplossingsgerichte gespreksvoering en volgde daar een Train-de-Trainer. Later volgde hij verdiepende trainingen en workshops bij: Peter Szabó, Fredrike Bannink, Miriam le Fèbre, Anton Stellamans en anderen. In 2018 volgt hij een Mastercourse bij het Solutions-centre: ‘Oplossingsgericht werken met Jongeren, gezinnen, scholen en organisaties’. Hij maakte vele vlieguren als intern coach en supervisor in het reclasseringsveld en leidde daar trainers op in o.a. oplossingsgericht denken en begeleiden.
Over Maarten
Ook Maarten Onderdelinden is opgeleid door het solutions-centre. Zijn aanpak kenmerkt zich door wetenschappelijk onderbouwde methodes te combineren met veel energie, speelse humor en professionele betrokkenheid. Hij traint mensen graag om kleine stappen te zetten richting grote doelen. Vol verwondering kijkt hij tijdens dit proces naar ieders uniciteit en werkt hij aan het versterken hiervan.
Maarten gaf trainingen op scholen, in het gevangeniswezen en bij de reclassering.Later ontwikkelde hij zich in het opleiden van professionals binnen gemeentes, het onderwijs, de (verslavings-)reclassering, de GGD en de GGZ.
Over Roos
Roos is als trainingsactrice gespecialiseerd in Oplossingsgerichte gespreksvoering. Roos: “Het oplossingsgericht werken voelt voor mij als thuiskomen. Het is een benaderingswijze/denkwijze die mij helemaal past. Die interesse heeft me tot Londen gebracht waar ik aan het BRIEF Institute training volg om mijn eigen vaardigheden op het gebied van oplossingsgerichte gespreksvoering te verbeteren.
Wanneer ik als actrice in rollenspel bezig ben, is het fascinerend om te merken welk effect de oplossingsgerichte benaderingswijze heeft. In mijn bedrijf Trainersgroep Wilde Kastanje zijn we gespecialiseerd in gespreksvoering rondom preventie en aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld.”
Bij een driedaagse basistraining leren uw werknemers onder andere:
- Op welke manier je het (zelf)vertrouwen en de zelf-effectiviteit van mensen vergroot
- Hoe je mensen kunt helpen te weten wat ze willen en hier stapsgewijs naar toe te werken
- Dat je bij mensen een lerende houding (Growth-mindset) kunt stimuleren.
- Wat de basishouding van oplossingsgericht coachen inhoudt
- Hoe een oplossingsgerichte coach kijkt en denkt en de positieve gevolgen hiervan
- Wat de vooronderstellingen van oplossingsgericht coachen zijn
- De waarderende blik en de kracht van proces-complimenten
- Oplossingsgerichte vragen en andere interventies om je arsenaal mee uit te breiden
- Wat je allemaal kunt met de cirkeltechniek
- Op welke manier je de schaalvraag effectief inzet
- Hoe je oog kunt ontwikkelen voor kleine, hoopgevende details
- Dat je simpelweg kunt ‘werken met wat er komt’
- De structuur die het Protoplasma-model je biedt
- De wondervraag en de vele variaties hierop
- Hoe je effectief een gesprek kunt starten en beëindigen
Trainers: Sergio van der Pluijm en/of Maarten Onderdelinden
Bonus bij afname van een driedaagse training
Bij afname van een driedaagse training ontvangt elke deelnemer het boek Coachen 3.0, deel 2: Oplossingsgerichte gespreksvoering in 3 formaten: Fysiek, als audioboek (MP3) en als Epub voor op de e-reader.
Ook wordt bij een driedaagse training een bewijs van deelname uitgereikt
Indien gewenst ontvangen deelnemers hiermee vrijstelling voor de betreffende module als zij later willen instromen in de Opleiding Evidence-based Coachen.
Waar u op mag rekenen
-
- Ons vrijblijvende advies over een passend en effectief leertraject.
- Plezierige & ervaringsgerichte trainingsdagen waarin men allerlei nieuwe inzichten, inspiratie, en direct toepasbare leerervaringen opdoet.
- Team-building: de ervaring leert dat onze trainingen ook een positief effect hebben op de team-building (doordat deelnemers elkaar coachen en diepgaandere gesprekken hebben dan normaal, waarbij onder andere persoonlijke waarden aan bod komen en de al of niet gedeelde visie op het werk)
- De volle inzet van ervaren en gepassioneerde trainers die gepokt en gemazeld zijn in de weerbarstige praktijk van het reclasseringsveld of het onderwijs
- Een schat aan ervaringsgerichte werkvormen, technieken en tools om mensen duurzaam verder te helpen
- De stimulans om het geleerde tussentijds en na de training echt in de praktijk te brengen.
- Een werkboek met daarin handouts en achtergrondinfo.
- Indien gewenst toegang tot een gesloten Linkedin-groep. Hier vind men de mogelijkheid tot delen en online stellen van vragen aan trainers en medecursisten.
- Een waardevol bewijs van deelname, een feestelijke afsluiting en een rijker CV
Heeft u vragen of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op, we adviseren u graag, óók als u elders beter af bent!
Testimonials
Over oplossingsgericht coachen
‘Problem-talk creates problems. Solution-talk creates solutions’
Steve de Shazer
De oplossingsgerichte benadering biedt meer dan een coachmethode. Het is een radicaal andere manier van denken. Het volgende gedachte-experiment kan dit verhelderen:
Stel je hebt een lastig probleem… Wat heb je dan liever: een effectieve oplossing zonder diagnose of een diagnose zonder effectieve oplossing?
Dit lijkt een hypothetische vraag en toch is dit de dagelijkse praktijk in heel veel gespreksruimtes. In onze maatschappij zijn wij gewend aan een probleemgerichte mindset: eerst het probleem analyseren en de diagnose stellen en daarna (hopelijk) oplossen. Dit is heel effectief bij technische en medische problemen. Maar bij mensen in interactie met anderen werkt dit vaak averechts. De oorzaak van het probleem is onvindbaar, te complex, of simpelweg onveranderlijk…
Voortbouwen op wat werkt
En toch is snelle verandering vaak mogelijk! Alleen is er een andere manier van denken nodig. En daarmee een andere manier van waarnemen en bevragen. En oplossingsgericht coachen leert je dat. De oplossingsgerichte benadering werkt vanuit een totaal ander paradigma dan wij gewend zijn. We vragen niet: wat is er mis, wat klopt er niet, wat ontbreekt er? Nee, we vragen: wat gaat al goed, wat klopt al wel en wat is er al aanwezig? En als we dit weten hebben we een basis waar we prachtig op voort kunnen bouwen.
Wat je aandacht geeft groeit
Dit sympathieke gezegde heb je vast weleens gehoord. Het gaat zeker ook op voor coachingsgesprekken. Ons brein is namelijk net een zoekmachine: het vindt altijd waar het naar zoekt. Hoe meer je als coach vraagt naar problemen en oorzaken, hoe meer je er vindt. Gelukkig geldt het zelfde voor mogelijkheden, dromen, doelen en stappen in de goede richting. Je merkt dit meteen aan je eigen energie en de sfeer van het gesprek, maar nog veel belangrijker: je ziet je cliënt voor je ogen in zijn of haar kracht komen.
Kleine wonderen
En dan gebeuren er kleine wonderen. Mensen krijgen hoop en zien lichtpuntjes. Durven weer te fantaseren over hoe het beter kan. Ze stellen doelen. Zien oplossingen en mogelijkheden. Nemen kleine stapjes in de gewenste richting. En merken dat dit werkt. De omgeving reageert anders. Het vertrouwen neemt toe en het smaakt naar meer. Zo ontstaan positieve gedragsspiralen. Als coach sta je dikwijls verbaasd hoe snel je cliënt vooruitgaat.
Eigenlijk zit er maar één ‘nadeel’ aan deze methode: het is zo effectief dat je cliënt in no-time weer zelfstandig verder kan, dus rijk zul je er niet van worden… (maar wel gelukkig).
Mind you: dit is geen loze claim! Uit onderzoek blijkt dat oplossingsgerichte therapie even effectief is als de gouden standaard cognitieve therapie (alleen werkt het sneller).
De oplossingsgerichte toolbox
Steve de Shazer en Insoo Kim Berg ontwikkelden deze methode in de jaren 80 tijdens het werken met multi-problem gezinnen. Zij ontdekten dat ze andere vragen moesten stellen en sommige van die vragen zijn inmiddels wereldberoemd. De schaalvraag. De wondervraag. De uitzonderingsvraag. De coping-vraag. Het indirecte proces-compliment. De relatievraag. Allemaal onmisbare tools in je box!
Opvallend was dat de oplossingen dikwijls ontdekt werden door de cliënt zelf. Dit vergrootte aanzienlijk het zelfvertrouwen, het eigenaarschap en de kans op vooruitgang.
Een ander gesprek
Onderstaande vooronderstellingen zijn geen eeuwige waarheden, maar ze geven een beeld van de oplossingsgerichte mindset. Als je hier van uitgaat krijg je waarschijnlijk een heel ander gesprek dan je gewend bent:
- Verandering is constant en onvermijdelijk
- De toekomst kun je creëren
- Grote veranderingen beginnen met kleine stapjes.
- Elk probleem kent uitzonderingen. Dit zijn sleutels voor de oplossing ervan.
- De oplossing heeft soms niets te maken met het probleem.
- If it ain’t broke, don’t fix it!
- Als iets werkt, doe het meer, vaker, groter, beter.
Inmiddels heeft de oplossingsgerichte benadering de wereld veroverd en niet alleen in therapie, maar ook in onderwijs, coaching en management.
Plaats ten opzichte van motiverende gespreksvoering
Veel mensen willen weten wat het verschil is met motiverende gespreksvoering. Natuurlijk zijn er verschillen te benoemen, maar onze visie is het vooral een accent-verschil. Van belang is: elk van beide methoden is in andere situaties op zijn sterkst.
Motiverende gespreksvoering is voor ons eerste keus als het gaat om problematisch gewoontegedrag van individuen, zoals verslaving, leefstijl, ongezonde gewoontes en dergelijke. Als het echter gaat om het functioneren in een systeem, zoals een gezin, team, klas of andere groep, dan is oplossingsgericht onze eerste keus. Motiverende gespreksvoering bouwt vooral aan het verlangen om te veranderen. Oplossingsgericht bouwt aan het vertrouwen dat dit ook echt mogelijk is.
Wil je ook oplossingsgericht leren coachen? Doe mee aan de Jaartraining Effectief Coachen anno Nu, of volg een los blok (als er dan nog plek is).
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag!