,

10 mooie oefeningen van het PoPsy-congres

Heb je het Congres voor Positieve Psychologie gemist? Niet getreurd, je kunt immers niet overal bij zijn…

Ik was er wel en praat je gewoon even snel bij!

De sprekers die er voor mij uit sprongen waren Fredrike Bannink en Ruud Velthoven. Fredrike vanwege haar praktische insteek en Kaandorp-achtige humor (‘zijn hier soms ook mensen die ergens iets van een relatie hebben?’) en Ruud vanwege zijn enorm optimistische blik op een nogal futuristische toekomst die opeens veel dichterbij leek dan ik dacht:

Prothesen besturen met je brein? Het is er al!

Om een beetje positiviteit door te geven aan jou en de wereld vind je hieronder 10 oefeningen die ik vandaag heb ervaren en die jij heel gemakkelijk zelf en met je cliënten kunt doen.

NB: sommige lijken verrassend simpel, maar oordeel niet voor je ze zelf gedaan hebt, oké?

De 1e 8 zijn van Fredrike en de laatste twee van Gerben Westerhof die zich onder andere bezighoudt met onderzoek naar de narratieve therapie.

Hier komen ze:

5 dingen die goed voor je zijn

Wat heb je vandaag al gedaan wat goed voor je is? Noem 5 dingen of schrijf ze op.

NB: dit is vaak meer dan je denkt en mag heel klein zijn, zoals: ontbijten, mediteren, wandelen, iemand een lief appje sturen, etc.

Varianten: je kunt de vraag ook wijzigen in: goed voor je geliefde, je kind, je team…

3 manieren waarop je bijdraagt aan een mooiere wereld

Hoe draag jij bij aan een mooiere wereld? Noem eens 3 dingen?

Ook hier geldt: maak het niet te groot!

Denk aan: vegetarisch eten, iemand een luisterend oor bieden,  je kind opvoeden, hondenpoep opruimen, etc.

Dankbaarheids-PingPong

De dankbaarheidslijst ken je vast al, maar deze is heel leuk samen met iemand anders: om de beurt noem je in een rap tempo dingen waar je dankbaar voor bent, zoals: lieve vrienden, frisse lucht, goed functionerende ogen, kunnen leren wat je wilt, leven in een democratie, te eten hebben, kinderen mogen opvoeden tot nieuwe wereldburgers, etc.

Ik keek om me heen en werkelijk iedereen in de zaal had een lach op zijn gezicht!

Tip: doe dit eens met een je partner of een vriend(in) voordat je naar bed gaat…  wedden dat je vrolijk in slaap valt?

Positief roddelen

We hebben hem niet gedaan, maar hij werd genoemd en is ook hier het vermelden waard. Roddel eens positief over de ander waar-ie zelf bij is (bijv. met kinderen, collega’s, vrienden, etc)

Random acts of kindnes!

De Dalai Lama zegt het ook: Do you want to be happy? Go make other people happy!

Doe gewoon eens aardige dingen voor een ander, liefst zonder dat ze weten dat jij het doet… Gewoon ‘for the joy of giving!’

Succes-Talent-Ambitie

Lange tijd waren het vieze woorden, maar sinds de positieve psychologie er is mag het weer! Wij deden hem tijdens de kennismaking in een workshop:

Wissel in een tweetal de volgende zaken uit: je naam / een recent succes(je) /een talent / een ambitie

(Tip voor als de ander niets kan noemen: wat zou je beste vriend(in) zeggen?)

Positieve 360 graden feedback

Laat een coachee eens aan enkele mensen om haar heen vragen hoe zij een positief verschil maakt in het leven van de ander. Laat daar vervolgens een samenvatting van maken.

Sprankelend moment

Stap 1: Vertel of schrijf eens over een sprankelend moment op je werk.

Stap 2: Wat zegt dat over positieve eigenschappen van jou?

Stap 3: Noem enkele kleine stappen die je kunt zetten om vaker zulke sprankelende momenten te hebben

En de laatste twee zijn van Gerben Westerhof:

Vertel eens over een specifieke positieve herinnering uit je jeugd

Wat gebeurde er?
Hoe ging dat precies?
Wie waren erbij?
Hoe voelde je je
Wat werd er gezegd / gedaan?
Welke zintuiglijke indrukken weet je nog?

Toen ik deze oefening deed kwam bij mij het volgende verhaal boven: “Ik zat op de kleuterschool en moet 5 of jonger zijn geweest. Mijn moeder bracht me naar school en om de een of andere reden had ik die dag geen zin. Dit vertelde ik aan mijn moeder en tot mijn verbazing nam ze mij weer mee naar huis. Daar aten we een heerlijke tompouce. Ik woonde in een Rotterdamse volkswijk en toevallig ‘lag de straat open’, dus het was een grote zandbak! Vraag me niet waarom maar er waren allemaal oudere kinderen die die dag ook niet naar school gingen en die van de houten loopplanken prachtige hutten hadden gebouwd. Ik was welkom in één van die hutten en zat daar heel gezellig met die kinderen grapjes te maken en chips te eten…” Nu denk je misschien dat is een mooi recept voor later spijbelgedrag…’ Dat viel gelukkig mee: ik ben netjes afgestudeerd en heb sindsdien nooit een dag gespijbeld…

Identiteitsherinnering

Vertel eens een herinnering die jou heeft gevormd als persoon. Vaak ervaar je zelf die herinnering als belangrijk / levendig / een sterke positieve of negatieve ervaring. Geef de herinnering een titel.

Hier volgt de mijne: Het Boemerang-boek.

Als kind kwam ik vaak in de bieb en op zekere dag ontdekte ik een boek dat uitlegde hoe je zelf boemerangs kon maken die echt terugkwamen! Dat leek me wel wat, dus ik ging meteen naar huis, vond een stuk multi-plex en ging vrolijk met een figuurzaag, een vijl en schuurpapier aan de slag. Daarna vol spanning uitproberen en tot mijn stomme verbazing kwam het stuk hout na enig oefenen echt terug. Al snel maakte ik twee vriendjes enthousiast en zo hadden wij een spannende nieuwe hobby. Al snel was gewoon gooien niet genoeg… Het ging erom wie het vaakst zijn eigen boemerang kon gooien én vangen! Het toppunt was toen we gedrieën – tegelijk – onze eigen boemerang zouden gooien én vangen. Dat lukte… maar pas nadat ik de boemerang van een vriendje had gevangen… met mijn jukbeen… Wat dit over mijn identiteit zegt, daar mag je naar gissen!

Heb jij ook een herinnering die je wilt delen?

Ik vind het leuk als je hem hieronder durft op te schrijven!

En natuurlijk mag je ook je ervaringen delen met de andere oefeningen…

En deze blog delen in je netwerk waardeer ik ook zeer!

Wil jij meer leren over Motiverende gespreksvoering?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Oplossingsgericht coachen?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

(Foto-verantwoording: Auteursrecht: <a href=’http://nl.123rf.com/profile_bowie15′>bowie15 / 123RF Stockfoto</a>)

 

5 antwoorden
 1. Anna
  Anna zegt:

  Fantastisch Sergio! Ik ben net wakker en alleen al door je blog te lezen word ik vrolijk! Ik krijg meteen zin in de oefeningen. En ja, Fredrike Bannink, geweldig zoals ze een lans breekt voor positieve interventies in de praktijk!
  Groetjes, Anna

  Beantwoorden
 2. Annemiek
  Annemiek zegt:

  Als peuter kreeg ik een gele plastic mondharmonica. Het is een van mijn eerste herinneringen. Het was een mooie zonnige dag. Er zat een kikker bij de put in onze tuin en ik ging met de mondharmonica op de betonnen deksel van de put zitten. Ik blies op mijn mondharmonica en ineens merkte ik dat ik met verschillende tonen een bekend kinderliedje kon spelen. De kikker bleef nog een poosje bij me zitten alsof hij het mooi vond. Het was de voorbode van mijn latere muzikaliteit.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.