Some people feel the rain, others just get wet – Bob Marley.

Ken je de schoonheid van de regen? Dat je overvallen wordt door een bui en dat je besluit je er aan over te geven? Omdat er geen ontkomen aan is?

En dat je dan ontdekt ‘eigenlijk heeft dit wel wat…’

En dan het frisse, opgeruimde gevoel na de regen bui?

Welnu, onlangs volgde ik een weekend-retraite bij Tara Brach. Zij is psychotherapeute en boeddhistisch lerares en zeer geliefd: mensen kwamen letterlijk van heinde en verre. Zij is naast een geweldige story teller een expert in emotionele heling.

Zij leerde ons een acroniem dat ik graag met je wil delen: R.A.I.N.

Je kunt het gebruiken als je overvallen wordt door ‘de regen des levens’, zoals lastige emoties of tegenslagen.

De R staat voor ‘Recognise it’, de A staat voor ‘ Allow it’, de I voor ‘Investigate it’ en de N tenslotte staat voor ‘Nurture yourself.’

Als je wilt loop ik ze even met je door.

Stel je merkt dat je niet lekker in je vel zit, ergens ontzettend van baalt, of ronduit pissig bent…
Soms is meteen helder wat er speelt, maar lang niet altijd. Het kan dan enorm helpen als je voor jezelf benoemt wat er aan de hand is en dat simpelweg erkent. Dat doe je door de 1e stap:

Recognise it

Je kunt eenvoudigweg benoemen hoe je je voelt.

Ik voel me verdrietig.

Of bang.

Of boos.

To name it, is to tame it: als je iets een naam geeft, dan wordt het behapbaar.

Er zijn mensen die gaan nog een stap verder. Zij zeggen bewust niet ‘ik ben boos’, maar: ‘er is nu boosheid’ of zelfs alleen maar ‘boos’. Zij erkennen dus wel de boosheid van dat moment, maar ook het feit dat ze zelf groter zijn dan die boosheid. Iets om mee te experimenteren?

Allow it

Vervolgens probeer je dit gevoel toe te laten. Er tegen vechten is namelijk zinloos: het gevoel wint altijd en je verzet maakt het alleen maar erger.

Ervoor vluchten is ook niet zo handig. Zo worden mensen namelijk verslaafd…

Niet alleen aan drank of drugs, maar ook aan shoppen, zappen, chocola eten. Je leert jezelf immers dat het gevoel heel eng is en zo snel mogelijk moet worden weggedrukt door een ander gevoel. Op zich is dit heel effectief. Op de korte termijn…

Op de lange termijn heb je er vaak een probleem bij.

Het gekke is dat als je een gevoel volledig toelaat en durft te voelen in je lichaam, dat het vaak na enkele minuten al is veranderd in iets anders. Het is juist ons gepieker dat het in stand houdt.
Hoe je dat toelaten doet? Je kunt zachtjes in jezelf zeggen: ‘Het is oké, laat me dit maar voelen, het is er toch al…’

Je kunt er in ademen…

Je kunt in en rondom het gevoel ontspannen…

Een mooi gezegde geeft dit principe ook weer: Als je er tegen vecht, vecht het terug. Als je ervoor vlucht komt het je achterna. En als je het laat zijn, dan kan het ook weer gaan.

Investigate it

Hiermee wordt bedoeld: wees nieuwsgierig en onderzoek alle facetten van je huidige ervaring: welke gedachten gaan er door je hoofd? Welke emoties spelen er (nog meer)? Hoe ervaar je die in je lichaam? Wat is hun vorm, kleur, temperatuur? Hoe is je ademhaling? Je lichaamshouding?

Door deze actieve houding ben je niet langer een slachtoffer, maar een actieve, nieuwsgierige onderzoeker. Zeg maar ‘Kuifje in emotie-land’

Nurture yourself

Dit gaat eigenlijk over zelfcompassie.

Hoe kun je hier en nu zorgzaam zijn voor jezelf?

Wellicht kun je jezelf vriendelijk toespreken. Een liefdevolle hand leggen op de plek waar je de emotie het sterkst voelt. Misschien ga je een stukje wandelen of hardlopen. Of neem je een warme douche of bad. Misschien bel je een vriend(in). Wat soms ook goed werkt is aandacht besteden aan iets of iemand anders dan jezelf. Je huisdier aaien. Het huis opruimen.

Kortom: doe iets wat bij je past en waarvan je weet dat het je goed doet.

Dat wil zeggen: óók op de lange termijn…

Wil je leren om dit soort technieken ook aan anderen over te dragen?

Wil jij meer leren over Motiverende gespreksvoering?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Oplossingsgericht coachen?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

 

3 antwoorden
  1. Siska
    Siska zegt:

    Sergio, dankjewel! Het is een hele mooie paraplu idd om het proces van onderzoek naar dat wat er in je opkomt in een verdieping te belichten. Ik voel het zelf ‘zwarte parels’ die je vind als je zo de werkelijke boodschap achter een opkomende emotie ontdekt. Krachtig spul!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.