,

Magische woorden bij weerstand

Een van onze cursisten, Tina Renken, rondde een tijdje terug onze tweejarige Opleiding Evidence-based Coachen af en in haar Portfolio schreef zij het volgende verhaal:
“Onlangs probeerde ik contact te krijgen met de 27 jarige Eddie (niet zijn echte naam). Ik zocht contact met hem in het kader van vroeg-signalering. Er waren namelijk signalen van diverse betaal-achterstanden. Ik had Eddie al een brief gestuurd, geappt en gemaild, maar zonder resultaat. Nu besloot ik bij hem langs te gaan. Bij de voordeur zag ik geen bel dus ik klopte op het raam. Even later kwam een grote, stevige jonge man, kalend en toch met een kinderlijk gezicht, vanuit een deur aan de zijkant van het huis met grote stappen op mij af gebeend. Borst vooruit, armen over elkaar en wijdbeens kwam hij imponerend voor me staan…

Omgaan met weerstand

In de schuldhulpverlening hebben we het vaak over omgaan met weerstand. In de basishouding van het oplossingsgerichte coachen is de schuldhulpverlener welwillend, ook als hij te maken krijgt met cliënten die zich in eerste instantie vijandig, wantrouwig of zelfs intimiderend opstellen. Een typisch oplossingsgerichte reactie kan dan zijn: “je hebt vast een goede reden om (…)’. Dit was mijn kans om dat uit te proberen!

“Ik weet heus wel wie jij bent hoor. En ik bepaal zélf wel wanneer ik contact met je opneem.”, zei hij luid en duidelijk.”Oh, wat fijn om te horen dat mijn berichten wel aangekomen zijn. Ik was al bang dat dat niet zo was…”, reageerde ik.

“Je hebt vast een goede reden om nog geen contact met mij te willen…” ging ik verder.

Wantrouwen richting de gemeente

Hierna ontspon zich een gesprekje over zijn ervaringen en het wantrouwen dat hij had richting de gemeente. Ik heb vooral actief en begripvol naar hem geluisterd, zoals we dat leren bij motiverende gespreksvoering. Uiteindelijk heb ik toestemming gevraagd om iets te vertellen over de hulp die we kunnen bieden. Dat mocht. Ik heb daarbij benadrukt dat ik er ben om samen met hem te kijken wat hij kan doen om zijn financiële problemen op te lossen. Uiteindelijk gaf hij aan dat hij erover wilde nadenken.

Ik ging terug naar kantoor en nog voor het einde van de dag appte hij om te vertellen dat hij graag een afspraak met me wilde. Zo snel kan het gaan.

Hoe dit verder ging

Het tweede gesprek heb ik op basis van het oplossingsgerichte Protoplasma-model vormgegeven. Ik koos hier met name voor omdat de samenwerking zo belangrijk voor hem was. In het derde gesprek heb ik met behulp van motiverende gespreksvoering (o.a. de beslissingsbalans) hem geholpen om een besluit te nemen. Tegen het einde van dit gesprek koos hij er zelf voor om kennis te maken met de kredietbank Nederland. Daarna bestond mijn taak alleen nog uit ondersteunen van dat traject. Vanaf dat moment werd de coaching beperkt tot whatsapp gesprekken.”

Om heel eerlijk te zijn was ik (SvdP) trots en ontroerd toen ik dit las, want dit is waarvoor we het doen: al die bevlogen coaches en hulpverleners die in de echte wereld het verschil maken!

Wil jij meer leren over Oplossingsgericht coachen?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.