,

Hoe één vraag het pantser van een commando doorboorde

Het was een stukje memorabele televisie als je het mij vraagt: Seizoen 3, episode 1 van Boeddha in de polder. Het thema is ‘Veerkracht’ en Joris Linssen gaat o.a. in de leer bij voormalig commando speciale operaties Dai Carter.

Eerst zie je hoe Joris volledig wordt afgemat door Dai. En heel symbolisch draagt Joris (naast een zware rugtas vol met zand) ook nog eens een kogelvrij vest van een paar kilo.

Dai: ‘Dit pantser kan je beschermen, maar de keerzijde is dat je dat zware gewicht voortdurend met je mee moet zeulen’.

Na afloop doen de heren een drankje en nu is Joris aan zet. Zijn vragen zijn simpel doch krachtig:
Joris: ‘Ben jij een lieve vader voor je kinderen?’
Dai: ‘Ja, zeker… Hahaha, ja…’
Joris: ‘Wat betekenen zij voor jou?’
Dai: ‘Oef…hèhèhè… zucht… (hij schiet vol) … Je hebt ff mijn pantser doorboord… hèhèhè… (neemt slok water)… ik denk dat mijn tranen genoeg zeggen…’

Wat ik zo mooi vind is dat Dai – ondanks zijn stoere imago – helemaal oké lijkt te zijn met zijn tranen.

Maar ook zien we de kracht van een oprecht geïnteresseerde vraag. Dai is oké met zijn tranen, maar waarschijnlijk was hij niet per se van plan om te gaan huilen op nationale televisie.

Waarom is dit relevant?

Welnu, ook als coach wil je graag iemands hart raken, niet waar? Vragen die de coachée met zijn hoofd kan beantwoorden kunnen heel waardevol zijn, maar als je zijn hart raakt, dan mag je aannemen dat de impact nog veel groter is. Als is het maar omdat hier veel meer breindelen bij betrokken zijn.
Ook zelf heb ik dit meermaals zien gebeuren bij de stoerste (ex-)gedetineerden.

Natuurlijk is ‘iemand’s hart raken’ geen doel op zich, maar vaak staan er grote dingen op het spel, zoals iemands gezondheid, functioneren in studie en werk, relatiegeluk, het ouderschap, het welzijn en de veiligheid van kinderen, etc.

Een coach benadering waarbij we graag iemand’s hart raken is Motiverende gespreksvoering.

Je bent van harte welkom om nog veel meer krachtige vragen te leren stellen en bovendien op een bijzondere manier te leren luisteren naar de antwoorden….

Wil jij meer leren over Motiverende gespreksvoering?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.