,

Mag ik jouw koekje?

Einde middag – ik heb al een beetje trek – heb ik een afspraak voor wandel coaching.

Laten we haar Suzanne noemen.

Omdat het regent, gaan we in een leuke lunchroom zitten. Nu is deze lunchroom een halve delicatessenwinkel, dus de koekjes zijn hier allerlekkerst. Halverwege het gesprek – ik heb mijn overheerlijke koekje al op – valt het me op dat zij haar koekje niet opeet. Natuurlijk doe ik mijn best om naar haar te luisteren, maar ik hoor ook het koekje fluisteren: ‘Eet mij, eet mij, want zij  lust me niet!’ Ik betrap mezelf op gedachten als: ‘Misschien probeert ze suiker te vermijden?’ en ‘Kan ik het maken om haar koekje te vragen?’

Het gesprek gaat over de situatie dat ze wel vaker collega’s wil coachen. Dat is niet haar hoofdtaak, maar ze is daarmee begonnen doordat ze onze opleiding volgt. Ze vindt het heel leuk en ze is er ook goed in. De collega’s die ze coachte zijn haar dankbaar. Dit smaakt dus echt naar méér. Ze heeft dit zelfs met haar fijne manager besproken en die lijkt wel open te staan voor deze ontwikkeling.

Helaas – zul je net zien – is deze manager inmiddels vertrokken. En je weet hoe dat gaat. Komt er straks zo’n nieuwe manager die zichzelf nog moet bewijzen. Vast weer zo’n rigide type die zich sec aan functieprofielen wil houden. En – want zo gaan die dingen – de manager van de manager is natuurlijk langdurig ziek.

En opeens weet ik het!

Ik weet hoe ik het lekkere koekje kan bemachtigen én een effectieve coach-interventie kan doen.
Ik onderbreek haar vriendelijk: ‘mag ik je iets geks vragen?’
‘Ja’.
‘Mag ik jouw koekje?’
‘Oh, ja, tuurlijk’, zegt ze.
En voor ik begin te eten vraag ik haar: ‘Zie je wat ik doe?’
Ze kijkt verbaasd en ik licht toe: ‘Ik zie een lekker koekje en ik gá ervoor! …

Hoe zou jij ook voor jouw lekkere koekje kunnen gaan?’

Haar ogen beginnen te glimmen en samen bekokstoven we een plan. Dat ze in dit ‘niemandsland’ juist nog méér collega’s zou kunnen coachen, zodat dit bij een nieuwe manager straks al láng een soort vanzelfsprekendheid is.

‘Waar Suzanne is? Oh, ja, die kon niet komen naar dit overleg, want die is een collega aan het coachen die dreigt uit te vallen met een burn-out’…

Wil jij meer leren over Effectief coachen met Humor, Warmte en Uitdaging?

Ontdek hoe je – mét behoud van de relatie – veel vrijer, moediger én speelser kunt gaan coachen! Bekijk onze online training ‘Effectief coachen met Humor, Warmte en Uitdaging’ over Provocatief Coachen.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.