12 Zelfzorgtips voor mensenwerkers

Voor een timmerman is het helder. Houd je gereedschap in goede conditie en je weet dat je efficiënter werkt en goed resultaat levert. Maar als ‘mensenwerker’ is het minder helder, want jij bent je gereedschap. Of je nu coach bent, trainer, docent, manager of hulpverlener: als jij niet lekker in je vel zit, dan ben je minder effectief. Daar komt nog bij dat in vrijwel iedere werksoort momenteel meer moet gebeuren in minder tijd en met minder mensen. Het is dus belangrijker dan ooit om effectief en in goede conditie te zijn en te blijven. De vraag die veel mensen dan ook zullen herkennen is: Hoe houd ik het leuk? Aangezien ik mezelf deze vraag zo’n beetje heel mijn werkende leven heb gesteld, durf ik daar best iets over te zeggen. In de loop van 17 jaar heb ik hier allerlei mooie en effectieve antwoorden op gevonden die ik graag met je deel. Ready? Let’s go!

1. Laat de ander het werk doen
Dit zeg ik niet omdat ik geen hart heb voor cliënten, maar juist omdat ik hart heb voor cliënten… Als je de cliënt namelijk zelf laat nadenken over zijn motivatie, drijfveren, doelen en oplossingen, geef je de ander geen vis, maar leer je hem vissen. Daar profiteren jullie allebei van, een echte win-win, dus leun achterover en stel vragen die de ander aan het denken zetten.

2. Ga verstandig met je energie om
Stel per cliënt andere, haalbare doelen en leg de lat dienovereenkomstig. Wees gevoelig voor grote verschillen in motivatie, IQ en mogelijkheden. Werk met cliënten korter als dat mogelijk is en langer als dat nodig is. En neem af en toe een korte break tussen cliënten door. Die ene minuut win je zo terug.

3. Wees transparant.
Als je het even niet meer weet, zeg dat je het even niet meer weet. Als je moeite hebt de ander te geloven, zeg dat je moeite hebt de ander te geloven. Je zult versteld staan van het effect.

4. Werk met het hier-en-nu
Een van de meest effectieve vragen die ik ken is: ‘Wat gebeurt er nu?’ Als je deze vraag stelt als het even niet lekker loopt, kom je heel snel tot de kern. Als de ander het niet weet kun je eerst je eigen observaties delen en vragen om de visie of beleving van de ander. Blijf uit het oordeel en onderzoek samen wat er aan de hand is.

5. Durf echte stiltes te laten vallen
We vergeten vaak dat mensen verwerkingstijd nodig hebben. Stel dus prikkelende vragen en gun de ander bedenktijd. Wist je dat na 7 seconden bijna iedereen gaat praten?

6. Durf de ander te onderbreken
We zijn vaak te vriendelijk en luisteren soms te lang naar een ‘spraakwaterval’. Cliënten die hun verhaal al heel vaak hebben verteld, bevestigen – als ze dit weer doen – vooral hun eigen drama. Onderbreek de ander vriendelijk voor een samenvatting of een reflectie. Daar win je allebei tijd mee.

7. Zet humor in
Wees niet te serieus, maar durf te spelen, uit te dagen en te geinen. Dat verbindt, geeft energie en leidt tot inzicht! En bovenal: je werkplezier neemt toe. Waak wel voor cynische en sarcastische humor. Je moet er beiden om kunnen lachen!

8. Beoefen mindfulness en zelfcompassie
Onderzoek heeft aangetoond dat dat je effectiever maakt als coach, hulpverlener of therapeut en voorkomt dat je ‘compassie-moe’ wordt (Bron: Compassievol leven – Koster en van de Brink)

9. Ga naar buiten
Frisse lucht, beweging en de natuur zijn onovertroffen energie-opladers. Als je werk bestaat uit binnen zittend praten met mensen, waarom ga je dan in je lunchpauze ook weer binnen zitten praten met mensen? Ga eens wandelen tijdens je lunchpauze. En na het werk: fiets, step, jog, skate, sport buiten wanneer je maar kunt. Doe als de vitale oude chinezen: doe tai-chi of yoga in het park.

10. Let op je voeding
Drink niet alleen maar koffie en zwarte thee, maar wissel af met water, vers vruchtensap en kruidenthee. En ja, dan moet je vaker naar het toilet en dat geeft je juist een regelmatige, o zo nodige break. Mijn superdrink? Water met chia-zaadjes (twee eetlepels in een waterflesje) en stukjes gemberwortel!

11. Werk evidence-based
Verdiep je in de prachtige, bewezen effectieve methoden Motiverende gespreksvoering, Oplossingsgericht Coachen, ACT, Mindfulness en Positieve Psychologie, bijvoorbeeld door één of meer losse blokken of zelfs de hele jaartraining Effectief Coachen te volgen die op 11 januari ’14 weer start. In deze betaalbare training leer je al het bovenstaande en oneindig veel meer.

12. Blijf in jezelf investeren
Volg af en toe een training, laat je coachen of lees inspirerende (vak)literatuur. Als je zo veel geeft, heb je zelf ook voeding nodig. Houd geven en ontvangen, ander en zelf, actie en rust, yang en yin in balans.

Hopelijk kun je hier wat mee, pas goed op jezelf en houd je zaag scherp, daar worden je cliënten óók blij van.

Toffe blog? Je helpt ons enorm door haar te delen met je netwerk of op LinkedIn!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.