,

Waarom mensen (ja, óók pubers) vaak veel gemotiveerder zijn dan ze lijken

Bij elke vraag gingen alle handen omhoog, toen ik het volgende vroeg aan een groep coachende professionals:

‘Wie van jullie heeft er weleens een dubbel gevoel gehad bij:

  • Je werk?
  • Je woning?
  • Je relatiestatus?’

Het laat zien hoe normaal het is om ambivalent te zijn. Om mixed feelings te hebben over de dingen in je leven. Zelfs of juist als die heel belangrijk voor je zijn.

Als we mensen begeleiden bij hun gezondheid, hun functioneren of bij levensvragen zijn ze waarschijnlijk óók ambivalent. Over hun keuzes. Hun gedrag. Hun leefstijl.

Ambivalentie voelt niet prettig, maar toch is dit goed nieuws. Het betekent namelijk dat mensen voor een deel wel degelijk ‘het goede’ willen.

Natuurlijk wil een student zijn diploma halen. Natuurlijk wil iemand met onnodig overgewicht zich gezond, fit en aantrekkelijk voelen. Natuurlijk wil iemand met een uitkering het liefst meetellen en een leuk inkomen hebben.

En ja, de andere kant is er ook. Veranderen is spannend. Het kost moeite. Je kunt falen.

Het ding is nu dat mensen niet graag voor hun ambivalentie uitkomen. Soms schamen mensen zich. Het voelt verwarrend en kwetsbaar. Zeker in een gepolariseerde maatschappij waarin iedereen een standpunt inneemt en een duidelijke mening lijkt te hebben. Maar wat als je ‘interne polarisatie’ voelt?

De makkelijkste weg is dan zeggen dat school stom is. Dat dit nu eenmaal je lichaamsbouw is. Dat de uitkering je prima bevalt, omdat je nu tenminste thuis kunt zijn voor de kinderen of de hond.

Er is dus een bijzonder gesprek nodig om beide kanten van de ambivalentie op tafel te krijgen. Een gesprek dat zich kenmerkt door veiligheid, oordeelsvrijheid, rust, ruimte, respect voor autonomie, de goede vragen stellen, echt luisteren, vertrouwen in de wijsheid en levenservaring van de ander, de intentie om samen te werken.

Zo’n gesprek is niet gemakkelijk.

Maar het geeft zóóó veel voldoening. En het is goed te leren voor iedereen met een open mind en het hart op de juiste plaats. En vooral als je zélf gemotiveerd bent om het te leren. Het vraagt namelijk wel een beetje doorzettingsvermogen en doelgerichte oefening… Maar nogmaals: het is zóóó de moeite waard!

Wil jij meer leren over Motiverende gespreksvoering?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.