,

6 seconden die het verschil maken…

Veel mensen verlangen naar wat meer rust en levensvreugde, jij wellicht ook. En ja, we weten dat de beoefening van mindfulness daar écht bij kan helpen. Maar ja, misschien is dat je ding niet. Of je wilt het wel, maar je vraagt je af waar je de tijd vandaan moet halen. Of wellicht heb je een strenge regel in je kop zoals: ‘Als ik aan mindfulness wil doen, dan MOET dat wel minimaal 20 minuten per dag, anders is het zinloos’.

Als je je een beetje herkent in bovenstaande laat me je dan vertellen over iets wat ik leerde van Chade-Meng Tan, de man die bijna heel Google liet mediteren en nu actief bijdraagt aan wereldvrede. In zijn boek ‘Joy on Demand’ (het vervolg op de bestseller ‘Search inside yourself’) nodigt hij de lezer uit om op de talloze verloren momenten – die er in elke dag zitten – iets te doen dat gemiddeld 6 seconden duurt. Als je wilt kun je het metéén uitproberen, daar komt-ie:

Adem, mét aandacht, één keer diep in en uit. Dat is alles…

Gedaan? Goed zo, well done!
Niet gedaan? Ga terug naar ‘start’.

Maar zonder dollen: waarschijnlijk heb je het weldadige effect van één adem ervaren, niet waar? In zijn boek legt hij de fysiologische én psychologische verklaring heel helder uit. Hier vertel ik je liever over mijn eigen ervaring. Ik vond dit idee zo mooi dat ik mijn horloge zo heb ingesteld dat-ie 1 x per uur even trilt. Dat is voor mij de trigger om 1 x diep adem te halen. Als ik dat vervolgens doe kan ik 6 seconden later mentaal een vinkje zetten: done! Maar de grap is dat het meestal naar méér smaakt en heel regelmatig doe ik er een paar extra, gewoon omdat het kan.

Dit experiment duurt nu ruim een week en het effect? Ik ben minder moe aan het eind van mijn werkdag, ervaar inderdaad net wat meer levensvreugde en ik kan me vergissen, maar volgens mij slaap ik ook wat beter. Ik kan het niet onderbouwen, maar het zou me niets verbazen als deze gewoonte het algehele functioneren verbetert en de kans op burn-out significant vermindert. Welke psychologie-student of promovendus gaat dit onderzoeken?

Geen idee of jij hier iets aan hebt, maar ik vond het een te mooi idee om het níet met je te delen. Het is trouwens ook een prachtige illustratie van ‘De kracht van kleine stappen’ waar de Oplossingsgerichte benadering ons telkens weer op wijst. Oh en stel nu dat jij veel coachende gesprekken voert… en je zou dit doen vlak voor elk nieuw gesprek… Welk verschil zou dat dan maken voor je eigen rust én je aandachtsvolle aanwezigheid?

Hier lees je trouwens meer over Chade-Meng Tan en krijg je een beeld van zijn geeky gevoel voor humor

Dank voor je aandacht en een waardevolle week toegewenst met vele mini-pauzes (want dat zijn het).

Wil jij meer leren over Motiverende gespreksvoering?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Oplossingsgericht coachen?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.