Oog voor het kleine

Geluk in 1 minuut door dankbaarheid

Stel je zit in een dip: je voelt je leeg, ontevreden of ronduit down. Zou het niet fantastisch zijn als je in één minuut je stemming radicaal zou kunnen veranderen? Van leeg naar vervuld, van ontevreden naar tevreden of van down naar up.

Het goede nieuws: iedereen kan het leren, het is gratis en eigenlijk best makkelijk. Je kunt er zelfs tijd en geld mee besparen. Het slechte nieuws? Het vraagt wat gerichte aandacht, dat is alles. Hoe het werkt lees en ervaar je hieronder.

Oppotunity
Wat valt je op in deze kop? De meeste mensen zullen zeggen dat de ‘R’ ontbreekt. Klopt. Zo werkt ons brein: we zien onmiddellijk wat er ontbreekt of mis is in een bepaalde situatie. Zo helpt ons brein ons al miljoenen jaren om te overleven. Best handig, alleen gelukkig wordt je er niet van. Er is immers altijd wel iets mis. Aan je werk, je partner, je kind, je huis, je lichaam, je vriend(in), kortom: aan je leven.

Wat we daardoor vaak over het hoofd zien is: de kans. Wat er – naast de gebreken – wél goed is aan: je werk, je partner, je kind, je huis, je lichaam, je vriend(in), kortom: aan je leven. Als je dat wel zou zien, zou je zomaar opeens een gevoel van Dankbaarheid (inderdaad met een hoofdletter) kunnen ervaren. En geloof me: het voelt goed.

Van religie tot positieve psychologie
‘Tel uw zegeningen’, zegt het Christendom. ‘Een edel persoon herken je aan z’n dankbaarheid’, zei de boeddha. ‘Schrijf 7 dagen iedere avond op waar je dankbaar voor bent en tot 6 weken later zul je gelukkiger zijn dan normaal’, zegt de positieve psychologie.

Weet je, als alle grote religies iets zeggen en de moderne wetenschap zegt het zelfde, dan heb ik voldoende bewijs. Kom maar op met die oefening. Want dat is het: een oefening. En dus geen norm of regel. ‘Wees maar dankbaar voor je spruitjes want de kindjes in Afrika, etc.’ Dat is het dus niet. Ik geloof bij dit soort zaken niet in moeten. Als dankbaarheid een plicht zou zijn, is voor mij de lol er af. Ik geloof wel in gezonde mentale gewoontes en in de kracht van aandacht.

Aandacht
Aandacht is hot. Mindfulness-training, aandachttraining, zelfs de Libelle schrijft erover. En terecht. Als je je aandacht leert sturen verandert je leven radicaal. Je wordt weer de baas over je leven. Als je klaar bent met je dip, neem je gewoon een besluit. Je besluit om je aandacht te richten op wat er wel goed gaat in je leven. En meestal is er meer dan genoeg.

De beroemde Zenmonnik Thich Nhat Hanh zegt hierover: ‘if you look deeply, you can always find more than enough conditions to be happy in the here and now. Just to be alive is already a miracle…’ Volgens deze bijzondere leraar wordt je als mens gelukkig door ‘de juiste zaadjes water te geven’. Dankbaarheid is één van die zaadjes.

The real Secret
Ik zeg het maar ronduit: ik vond ‘The secret’ een budfilm. Er zitten voor mij té veel onethische aspecten aan. Maar één ding is me bijgebleven en helpt me dagelijks Dankbaarheid te ervaren: een steen in mijn broekzak. Telkens als ik die tegenkom, sta ik stil bij waar ik dankbaar voor zou kunnen zijn en er is altijd wel iets. Op dit moment zit ik heerlijk te schrijven op de 6e verdieping van de Bieb in Rotterdam waar volmaakte stilte heerst. Midden in de stad. Heerlijk. Trouwens, waar kun jij op dit moment dankbaar voor zijn? Ja, hier en nu?

Volgens mij is dat het echte geheim voor een rijk en gelukkig leven. Weten wat van waarde is en schoonheid herkennen in kleine dingen. De warmte van de zon en tegelijk een fris windje. Een kind dat je hand pakt. Iemand die naar je luistert. Een Marokkaanse jongen die om 5 uur ’s ochtends je krant bezorgt. Een gezonde en lekkere maaltijd. Vrienden om je heen. Muziek of kunst die je raakt. Dat soort dingen.

De dankbaarheidslijst
Wil je echt oefenen? Zeker weten? Je zou je zomaar opeens gelukkig kunnen voelen, dus wees gewaarschuwd. Okee dan. Een bekende oefening uit de positieve psychologie om dankbaarheid te vergroten is heel simpel: je maakt een lijst met alle dingen uit heden of verleden waar je op dit moment dankbaar voor bent (of zou kunnen zijn). Dat kunnen zowel kleine als grote dingen zijn en minder of meer voor de hand liggend. Denk ook aan alles wat goed functioneert aan je lichaam. aan prettige relaties doe je hebt. Aan het hebben van een woning; Het feit dat je leeft in een vrij, welvarend en relatief veilig land. Als je helemaal gek wilt doen zou je zelfs je dankbaarheid uit kunnen spreken naar iemand die veel voor je betekent heeft. (deze is voor gevorderden).

Meer inspiratie?
Er is iemand die zijn levenswerk heeft gemaakt van dankbaarheid. Hij heet David Steindl Rast en is een Benedictijner Monnik. Een citaat van hem: ‘In daily life we must see that it is not happiness that makes us grateful, but gratefulness that makes us happy’ Hij heeft ook een mooie website die overloopt van de inspiratie voor een dankbaarder leven: http://www.gratefulness.org En in dit filmpje spreekt hij je rechtstreeks toe onder begeleiding van prachtige beelden:

Tenslotte nog een prachtig citaat van Melody Beatty:

Gratitude makes sense of our past, brings peace for today and creates a vision for tomorrow. It unlocks the fulness of life, it turns what we have into enough and more, it turns denial into acceptance, chaos to order and confusion into clarity. It can turn a meal into a feast, a house into a home and a stranger into a friend…

PS: Ik hoop dat deze blog heeft bijgedragen aan je geluksbeleving en vind het leuk als je je ervaringen met dankbaarheid hieronder wilt delen.

Wil jij meer leren over Motiverende gespreksvoering?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Oplossingsgericht coachen?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.