We kunnen je niet fixen (want je bent niet stuk)

Hoe vaak heb jij al gedacht: ‘Wat is er toch mis met mij waardoor ik [probleem X, Y en Z] heb?’

Ik vermoed dat de meesten van ons dit wel eens denken. Ik zelf wel in elk geval.

Maar eigenlijk is het geen handige vraag. Een veel betere vraag in mijn ogen is:

Mag ik menselijk zijn? Mag ik [probleem X, Y en Z] hebben en tegelijkertijd een voelend, verlangend, imperfect, liefdevol, fantastisch mooi mens zijn? En als het antwoord ‘ja’ is, dan is de volgende vraag: ‘Hoe wil ik me eigenlijk verhouden tot [probleem X, Y en Z]?’

Wil ik het accepteren en er zo goed mogelijk mee leren leven? En vervolgens mijn aandacht en energie richten op de dingen die mijn aandacht waard zijn? En misschien wel ontdekken dat er eigenlijk best mee te leven valt?

Of wil ik het juist niet accepteren en gáán voor verandering? Omdat ‘iets’ mij zegt dat de huidige situatie onnodig, onhoudbaar, onacceptabel is? Omdat ik iets beters verlang, verdien, voorzie? Omdat ik geloof in wat Goethe ooit zei: Verlangens zijn voorgevoelens van wat mogelijk is?

Of ligt – zoals wel vaker – de waarheid in het midden? Moet ik een deel accepteren en een deel veranderen?

Dit zijn allemaal opties, maar stuk? Nee, dat ben je niet. Zelfs niet als er een boek bestaat waar mensen een heleboel namen in hebben gezet van psychische aandoeningen en die dan als label verwijtend naar je toe worden gegooid. Dan ben je nog steeds een voelend, verlangend, imperfect, liefdevol, fantastisch mooi mens.

Je bent ook niet stuk als je ooit verlaten bent door iemand om wie je zielsveel gaf. Of door iemand die je keihard nodig had voor je overleven omdat je nog heel klein was. Of als je ongelofelijk veel pech hebt gehad. Of als je bent afgewezen of zelfs verraden door een persoon, een bedrijf of door je eigen lichaam. Zelfs als je lichaam allerlei gebreken vertoont, dan ben JIJ nog niet stuk.

Begrijp me goed: ik wil je pijn, lijden of stress niet bagatelliseren. Ik geloof absoluut dat het leven ongelofelijk zwaar en onrechtvaardig kan zijn. Maar stuk? Nee, dat ben je niet. Je bent een voelend, verlangend, imperfect, liefdevol, fantastisch mooi mens. Net als ik.

Geloof je me nog steeds niet? Oké vooruit, soms DOE je misschien beetje raar. Maar stuk? Nee.

Dus sorry, maar we kunnen je niet fixen, want je bent gewoon niet stuk.

Ik hoop dat je dit gelooft en dat dit ook je boodschap is naar de mensen met wie je zelf werkt.

Het is in elk geval precies waar ik met Bureau Bewezen Effect voor wil staan en – tussen de regels door – misschien wel onze belangrijkste boodschap. Met dank aan coach Lisa Robbin Young die +/- dit als quote deelde.

Ik wens je veel werkplezier waarin je van je zelf volkomen menselijk mag zijn.

Wil jij meer leren over Motiverende gespreksvoering?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Oplossingsgericht coachen?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Wil jij meer leren over Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)?

Kijk dan hier voor het boek, hier voor de online training en hier voor de driedaagse Basistraining.

Maandagse maak de wereld mooier mails

Wil je soortgelijke content als hierboven wekelijks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in en ontvang iedere maandag een kraak-verse ‘Maandagse maak de wereld mooier mail’ in je inbox. Deze unieke nieuwsbrief wordt door > 5000 mensen gelezen. Zo krijg je elke maandag een dosis nieuwe inspiratie met soms bemoedigende woorden, soms iets prikkelends en vaak iets vermakelijks. En telkens weer is het doel om jou nog veerkrachtiger en effectiever te maken als coachende professional (M/V/NB).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.