Praktische info
Memorabel leren trainen – Leergang van 5 Breinvriendelijke Masterclasses
Memorabel leren trainen – Leergang van 5 Breinvriendelijke Masterclasses
Mijn naam is Sergio van der Pluijm en mede namens de andere trainers heet ik je hartelijk welkom!
Wat tof dat je meedoet aan deze leergang!
Dat betekent vast dat je het vak van trainer (docent of facilitator) serieus neemt en net als ik daarin wilt blijven groeien.
Je gaat aan een boeiend en rijk leerproces beginnen en ik waardeer het enorm dat je je daaraan wilt committeren. Ik geloof dat de wereld mooier wordt als meer mensen op deze manier leren trainen en daar zet ik me graag voor in. Ik heb de 4 expert trainers heel zorgvuldig uitgekozen en vind ze zelf mega inspirerend, dus jij vast ook!
Hieronder vind je alle praktische informatie. We wensen jou een plezierige, inspirerende en leerzame training toe!
Mocht je trouwens nog vragen hebben, dan kun je die gerust stellen aan mijn team via team@bewezeneffect.nl.
De training vindt plaats in de Hofclub aan het volgende adres:
Zaagmolenlaan 4 te Woerden
Even bellen op 033 + [bel-icoontje]
Je vindt de Hofclub op de 3e verdieping (er is een lift)
Hier vind je meer info over de route met OV en auto, gratis parkeren etc.
(Even naar beneden scrollen voor de info)
Tip: er staan flitspalen als je de snelweg afkomt, dus zorg dat je goed snelheid mindert.
Het is geen fijne start van je training als je zojuist geflitst bent, toch?
En je zou de eerste niet zijn, zo heb ik vernomen.
We zullen steeds werken van 9.30 tot uiterlijk 17.00 uur met een kwartier pauze rond 11.00 en 15.00 uur en een uur lunchpauze vanaf ongeveer 12.30. Vanaf 9.00 is er inloop en kun je in de ruimte terecht voor koffie en thee.
Wij zorgen uiteraard voor koffie, thee en wat versnaperingen, zoals koekjes en nootjes. Ook bestellen we een eenvoudige lunch met twee belegde broodjes per persoon. Daarbij kiezen we doorgaans voor 2/3e van de broodjes vegetarisch belegd. Uiteraard ben je ook vrij om zelf een salade o.i.d. mee te brengen.
Als je een keer onverhoopt laat of verhinderd bent, laat dat dan s.v.p. met een SMS even weten aan Sergio: 06-28237813.
Bij een spoedgeval graag bellen met Mira (assistente): 06 – 23 96 75 69 of met Sergio: 06 – 28 23 78 13
Voor alle andere vragen helpen we je heel graag via team@bewezeneffect.nl.
Het programma ziet er (onder enig voorbehoud) als volgt uit.
Dag 1: Experimenteren met de Breinvriendelijke Basics: Veilig leerklimaat opbouwen, persoonlijke focus ontwikkelen, experimenteren met breinvriendelijke werkvormen, andere zintuigen aanspreken, je eigen én andermens’ groei-mindset verruimen, snappen hoe je effectief gedrag verandert. Trainer: Sergio van der Pluijm
Tussentijds: je gaat oefenen met jouw persoonlijke focus: een ontwikkelpunt of juist iets wat je inspireert.
Ja, ik heb een geheim.
Dat geheim is gek genoeg ‘hidden in plain sight’ en toch wordt er nog steeds veel te weinig gebruik van gemaakt.
Dit geheim heeft ervoor gezorgd dat ik:
Het geheim is eigenlijk heel simpel, komt-ie [tromgeroffel…]: ik snap een klein beetje hoe ons brein werkt.
En vooral: waar ons brein van ‘aan’ gaat…
Waar sommige trainers zich blindstaren op individuele kenmerken (leerstijlen, leervoorkeuren, DISC-profielen), vind ik het véél interessanter om te weten wat we allemaal met elkaar gemeen hebben. En hoe je het ook wendt of keert: iedereen die de trainingsruimte weet te vinden heeft in elk geval een brein!
Natuurlijk bestaan er grote neuro-typische verschillen. Maar er zijn ook veel dingen waar bijna elk brein van ‘aan’ gaat.
Online of offline; tijdens training, coaching of het lezen van een boek. Dat maakt geen bal uit.
Waar gaat ons brein dan van ‘aan’?
Het mooie is dat het helemaal niet zo moeilijk is om bovenstaande elementen – met mate – toe te voegen aan de dingen die je toch al doet. Daarnaast is het ook gewoon superleuk, zowel voor jou als je deelnemers. Je zou niet de eerste zijn die opnieuw verliefd wordt op het prachtige trainersvak!
Dag 2: De kracht van een goed verteld verhaal door Leon van der Zanden: In zijn masterclass zal Leon ons meenemen in de meer subtiele kanten van een goed verteld verhaal. Daarnaast komen dingen als uitstraling, humor en improvisatie aan bod. Reken erop om deze dag te raken en geraakt te worden!
Tussentijds: je gaat oefenen met de interne en externe skills die Leon je heeft aangereikt.
Sergio: ‘Ik ben al fan van Leon sinds ik zijn eerste try-outs zag in het gezellige Werftheater in Utrecht. Naast zijn ontwapenende expressie, ontroerende verhalen en zijn absurdistische humor werd ik vooral geraakt door zijn puurheid. Twintig jaar lang trad hij op en maakte negen avondvullende voorstellingen. Later ontwikkelde Leon zich tot coach van sprekers en andere cabaretiers. Hij verdiepte zich in de energetische en systemische benadering en integreerde dit steeds meer in zijn werk en leven.
En waarom een Masterclass van een cabaretier? Ik geloof dat trainers heel veel kunnen leren van cabaretiers. Mijn motto is: doseer je zendtijd, maar als je zendt, doe het dan goed! Zorg dat je mensen raakt en vermaakt. En wie kunnen dit beter dan cabaretiers? Een van de beste manieren om mensen te raken is door het ingeleefd vertellen van een goed verhaal. Dat is inmiddels Leon’s expertise. In zijn masterclass zal Leon ons meenemen in de basis van een goed verteld verhaal. Daarnaast komen dingen als uitstraling, improvisatie en natuurlijk humor aan bod. Reken erop om deze dag te raken en geraakt te worden!’
Leon zelf: ‘Als je iets echts wilt neerzetten in het leven dan kan dat alleen maar van binnenuit. Anders is het leeg. De inhoud komt uit je gevoel en je hoofd kan meehelpen om het vorm te geven, maar niet andersom. Pas dan zul je verbinding voelen met anderen en het leven.
Dus geen trucjes, methodes en stappenplannen, maar alles laten ontstaan vanuit bewust voelen. In het hier en nu. Zo inspireert, groeit en transformeert Leon in de rol van spreker, presentator of coach. Zowel op het persoonlijke vlak als in een organisatie. Het gaat om de ontmoeting. Leon nodigt je uit.’
Dag 3: De kracht van Liberating Structures door Ruben Klerkx. Tijdens zijn Masterclass ga je die Liberating structures leren waar je als trainer anno Nu niet meer zonder kunt.
Tussentijds: Je gaat minimaal één liberating structure uitproberen in je eigen praktijk.
Sergio: ‘Als ik Ruben zie en spreek krijg ik telkens weer ongelofelijk veel energie. Hij belichaamt termen als betrokkenheid, samenwerking en co-creatie. Sinds enige tijd woont hij met zijn gezin in Zweden waar hij bouwt aan een ecologische woongemeenschap. Aan de ene kant baal ik hiervan, want deze dierbare vriend woont nu niet meer bij me in de buurt. En aan de andere kant gun ik hem natuurlijk alle geluk en vind ik het heel inspirerend dat hij zulke dappere en avontuurlijke keuzes durft te maken. Je snapt vast dat ik trots en dankbaar dat hij speciaal voor deze Masterclass naar Nederland komt!’
Ruben zelf: ‘Ok, minder zenden in je trainingen. Maar wat komt daar dan voor in de plaats? Het benutten van de collectieve kracht van de groep. Een van mijn tofste ontdekkingen hierin zijn de Liberating Structures: een verzameling werkvormen die het mogelijk maken om iedereen binnen groepen te betrekken en activeren. Liberating Structures helpen je met simpele aanpassingen grote veranderingen teweeg te brengen in de manier waarop mensen samen werken en samen leren. Van introverten tot extraverten en van leiders tot volgers, ongeacht de grootte van de groep. Ervaar zelf hoe simpel en snel deze revolutionaire oplossing voor samenwerking in groepen werkt. Tijdens mijn Masterclass ga je die Liberating Structures leren waar je als trainer anno nu niet zonder kunt. En leuke bijvangst: trainen wordt ook nog eens een stuk makkelijker.’
De specifieke opbouw en keuze van werkvormen zal nog veranderen, maar denk o.a. aan:
Dag 4: Faalkundig worden met Remko van der Drift: Remko zal je heel anders leren kijken naar het maken van fouten zowel voor jezelf als je cursisten. Hij zal daarbij o.a. putten uit het improvisatietheater, mindfulness en ACT.
Tussentijds: je gaat fouten maken en genieten van het proces! (En oh ja, als er iets gewoon heel erg lukt, dan zien we dat door de vingers)
Sergio: ‘Remko is de oprichter van het Instituut voor Faalkunde, alleen die naam al: een serieus instituut waar je leert om méér fouten te maken. Ik had zijn boeken al gelezen en leerde Remko beter kennen toen ik hem interviewde voor mijn podcast. Wat ben ik fan van deze man en zijn prachtige boodschap! Want hoe zou het zijn als we onszelf zouden toestaan om vaker een fout te maken of het even niet te weten? En die levenshouding zouden voorleven aan onze trainees, coachees of kinderen?’
Remko zelf: ‘Ik droom van een maatschappij waarin we vriendelijk, open en begripvol omgaan met de imperfecties van onszelf en elkaar. Waarin we fouten en falen benutten voor een mooiere wereld. Waar voldoende ruimte is om te leren, genieten, vernieuwen en compassie.
Om deze droom waar te maken train ik mensen en teams in organisaties om faalkundiger te worden, ben ik spreker, geef ik faalfitness-workshops, trainingen, teamwork sessies en individuele sessies. Ik heb drie boeken geschreven: ‘Fouten maken moet’, ‘Fouten maken moed’ en ‘Proberen lukt altijd’. Het derde boek gaat over perfectiestress, een term die ik heb bedacht voor de donkere kant van perfectionisme.’
Dag 5: Doelgericht interactie bevorderen met Arie Speksnijder. Arie zal je de fijne kneepjes leren van het ontwerpen én begeleiden van doelgerichte interactie met als hoogste doel een optimaal leerrendement. In het laatste uur zorgt Sergio voor een feestelijke afronding van deze life-changing leergang.
Na afloop: Trainen met meer lef, interactie, variatie, uitdaging en vooral: inspirerende impact!
Sergio: ‘Arie is in mijn ogen één van de beste opleiders van trainers in Nederland. Hij neemt dit vak uiterst serieus zonder daarbij een zekere lichtheid te verliezen. Daarnaast is hij voor mij een inspirerend voorbeeld in ‘ondernemen vanuit rust en overvloed’. Een van zijn motto’s is: ‘Altijd bezig, maar nooit haast’. Tenslotte ben ik dankbaar dat ik hem tot mijn vrienden mag rekenen. We zijn én heel verschillend én hebben genoeg common ground om veel van elkaar te kunnen leren. En dat doen we dus ook!’
Arie zelf: ‘Ik hou van ‘spelen met interactie’. In het basisonderwijs (1999) voerde ik al socratische gesprekken met groepen kinderen. Als ik in gesprek ben met een groep, sta ik volledig aan. Mijn ‘hart’ luistert naar wat iemand echt bedoelt en voelt. Mijn ‘hoofd’ analyseert razendsnel wat er gebeurt en mijn ‘lijf’ reageert met bewegingen en taal. Ik ben volledig in het moment en stuur tegelijk het gesprek in de richting die ik voor ogen heb.
Hartstikke leuk natuurlijk dat ik dat goed kan, maar dat betekent nog niet dat ik het anderen ook kan leren. Dat vermogen is in de loop van de jaren ontstaan. Door interactie in trainingen te bestuderen, door mijn eigen gedrag te analyseren en door veel te lezen over- en te oefenen met interactiebegeleiding. Het trainen van trainers in interactiebegeleiding begon in 2008 toen ik kennis maakte met de methode Motiverende Gespreksvoering en de technieken uit deze methode vertaalde naar trainingen ‘omgaan met weerstand’. Later zijn daar allerlei methodes en technieken bij gekomen die ik steeds opnieuw vertaald heb naar het trainersvak.’
In zijn ervaringsgerichte Masterclass gaat Arie met je aan de slag rondom vragen als:
Om op de live dagen zelf zo veel mogelijk te kunnen oefenen en ervaren willen we je vragen om thuis, van te voren al de nodige kennis tot je te nemen.
2. Bij je inschrijving heb je toegang gekregen tot mijn online training Breinvriendelijk Trainen. Zorg dat je vóór de eerste Live dag tenminste Module 1 t/m 4 hebt gevolgd. De andere 4 kun je daarna in je eigen tempo volgen. Je hebt een jaar lang toegang.
3. En optioneel als je van Podcasts houdt: luister eens naar episode 2, 23, 31, 46, 51, 58 en 60 van de Coachen 3.0 podcast. Dit zijn alle gesprekken met inspirerende trainers.
Als je minimaal 4 van de 5 dagen aanwezig was, actief hebt deelgenomen en openstond voor feedback, dan ontvang je op dag 5 uiteraard een Bewijs van deelname. Bij missen van twee of meer dagen kunnen we helaas geen Bewijs van deelname uitreiken, mede omdat we onmogelijk vervangende opdrachten kunnen maken voor zulke rijke live dagen…
Wij zijn gespecialiseerd in Motiverende gespreksvoering, Oplossingsgericht coachen en ACT. Elk van deze methoden kan op haar eigen manier je trainershouding, gespreksvoering en toolbox verrijken. Dus het beste kun je beginnen bij de basis van één van deze benaderingen.
Weet ook dat wij regelmatig een train-de-trainer organiseren in die specifieke methoden, dus je kunt doorleren tot je h
Ook kun je overwegen om in te stromen in De Jaartraining Coachen 3.0. Je leert dan in één jaar Motiverende gespreksvoering, Oplossingsgericht coachen en Coachen met ACT.
Tenslotte is het ook mogelijk om door te stromen in de Tweejarige Opleiding Evidence-based Coachen. In februari 2021 is dit leertraject officieel als Coachopleiding erkend door de LVSC, de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching. Dit betekent dat je na afronding een erkend register-coach bent en je kunt aansluiten bij de LVSC.
Kortom: the sky is the limit: bij ons ben je niet snel uitgeleerd en we zien je dan ook graag terug!
Heb je vragen of heb je ergens hulp bij nodig?
Mail ons gerust via team@bewezeneffect.nl.
Sergio & het team van Bureau Bewezen Effect