Ik heb een besluit genomen.

Ok, eigenlijk is het meer een proces, maar toch…

Weet je, mensen reageren enorm divers op zo’n crisis als deze.

Van angstig tot heel moedig.

Van vermijdend en passief tot heel proactief.

Van egoïstisch tot heel vrijgevig.

Eerlijk gezegd herken ik al deze neigingen ook in mezelf.

Maar ik weet waar ik voor wil staan.

Zoals de Dalai Lama ooit zei: ‘Be open to change, but never let go of your values!”

Het ‘besluit’ houdt dan ook in dat ik me niet uit het veld ga laten slaan door de Corona-crisis.

Ik ga er alles aan doen om hier sterker uit te komen.

Sterker als mens en sterker als ondernemer.

En voor de helderheid: ik weet dat ik makkelijk praten heb, want ik ben gezond en mijn dierbaren zijn dat ook en daarvoor ben ik enorm dankbaar. En ik heb intens veel respect voor de mensen ‘aan de frontlinie’.

Maar ik realiseer me ook dat ik ervoor mag knokken om zo gezond mogelijk te blijven, zowel geestelijk als lichamelijk.

Zodat ik mijn bijdrage kan blijven geven aan een mooiere wereld.

Met betere coachende gesprekken.

Coach blij, coachee blij, verwijzer blij.

En omdat ik geloof in de kracht van ‘publiek commitment’ maak ik deze voornemens wereldkundig. Iedereen die me iets anders ziet doen dan wat hieronder staat mag me daarop aanspreken…

Hieronder lees je dus mijn persoonlijke voornemens én mijn plannen als ondernemer.

Als mens neem ik mij het volgende voor:

Ik ben nieuwe gewoontes aan het ontwikkelen, zoals:

 • Elke ochtend koud douchen en sinds eind maart ook regelmatig een frisse duik in een mooie plas vlakbij. Ok, op het moment zelf is het soms afzien, maar onmiddellijk daarna voel je je onoverwinnelijk.
 • Na het douchen een moment van dankbaarheid en compassie, gevolgd door een meditatie.
 • Het eerste wat ik drink is een uitgeperste citroen met heet water en wat honing.
 • Tijdens het uitlaten van de hond doe ik ademhalingsoefeningen.
 • In mijn eerste werkpauze doe ik oefeningen in een vast ritme: maandag Qigong, dinsdag Kettlebell, woensdag Yoga, Repeat!
 • Ik stop op tijd met werken, ook als mijn to do-lijst schreeuwt om aandacht.
 • Daarna geniet ik van mijn gezin en doen we leuke dingen samen, tenminste: als zij dat ook willen. Het schijnt dat pubers soms hun eigen ding willen doen… (o:
 • Bewust consumeren, oftewel gezond voedsel in mijn lijf stoppen en opbouwende zaken in mijn hoofd stoppen, zoals TED-talks, de Correspondent, Filosofie, Boeddhisme, Mindfulness en natuurlijk mijn vakgebied bijhouden.
 • Beeldschermen uit om 22.00 uur, een korte terugblik op de dag en een meditatie voor het naar bed gaan, omdat ik uit ervaring weet dat ik veel beter slaap als ik op deze manier de dag afrond.
 • Op zondag een digitale detox: tijd om te lezen, wandelen, zwemmen, fietsen, spelen!

Klinkt dit streng? Voor mij voelt het juist heel bevrijdend en versterkend!

Mag ik hierin falen? Natuurlijk mag dat! Ik geloof in vallen en weer opstaan. Mild zijn naar je zelf, leren van ervaringen, jezelf vergeven en opnieuw beginnen!

Als ondernemer is dit mijn plan:

 • Ik ga er alles aan doen om onze Trainingen o.b.v. open inschrijving doorgang te laten vinden. De inschrijving voor het najaar is inmiddels geopend, zowel voor onze basis- als verdiepingstrainingen.
 • Ik heb weer tijd voor coaching! Omdat enkele grote opdrachtgevers trainingen hebben uitgesteld is er in mijn agenda ruimte vrij gekomen voor coachgesprekken. Dus mocht je zelf óók sterker uit de crisis willen komen of iemand kennen die je dat gunt, kijk dan eens hier. Op dit moment doe ik coachgesprekken online of wandelend.
 • De Jaartraining PECAN krijgt een nieuwe naam: Jaartraining Coachen 3.0. Ik koos hiervoor zodat dit leertraject een logischer geheel vormt met de twee boeken die ik schreef. Nieuw is onder andere dat je beide boeken ontvangt, zowel op papier als in pdf, epub én de audioversie. Kortom: er is geen ontsnappen aan! Daarnaast houden we natuurlijk de ontwikkelingen bij en streven we sowieso naar voortdurende verbetering.
 • Ik overweeg om in september een community te starten voor coachende professionals, met als doel elkaar te inspireren en versterken. Mocht je dat interessant vinden of op de een of andere manier willen bijdragen, laat het even weten, dan houd ik je als eerste op de hoogte.

Mijn 3 zekerheden:

Natuurlijk is dit ook voor mij als ondernemer een spannende tijd en is de toekomst onzeker. Niemand weet nog precies hoe de 1,5 meter-samenleving eruit zal zien en hoe dwingend dit protocol zal zijn.

Toch weet ik 3 dingen zeker:

1.  Ik zal alles binnen mijn vermogen doen om trainingen doorgang te laten vinden, dus ook bij een heel kleine groep (vanaf 5 deelnemers vind ik dit al de moeite waard).

2.  Ik geef de voorkeur aan een live, klassikale training zodra dit weer op een veilige manier mogelijk is. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een kleinere groep in onze eigen ruimte in Woerden, het huren van een grotere zaal, óf innovatieve ideeën zoals deze.

3. De techniek is er om te benutten: inmiddels heb ik goede ervaringen met het verzorgen van online trainingen. Ik ben me hierin ook aan het bijscholen en ontdek steeds meer mogelijkheden waarmee je een breinvriendelijk leerproces kunt faciliteren. Ik denk ook steeds meer in leertrajecten, omdat de tijd achter een beeldscherm nu eenmaal beperkt is en je de tijd tussen sessies in enorm goed kunt benutten. Denk hierbij aan extra inspiratie, oefenopdrachten én feedback tussen de live sessies in. Bij elkaar vormt dit ‘Plan B’ voor als live & klassikaal nog niet mogelijk is.

Tot nu toe zijn de meeste deelnemers heel tevreden over dit alternatief en ontvang ik veel reacties zoals deze na afloop van mijn eerste trainingsdag via Zoom:

“Sergio, super knap dat je deze dag zo hebt gedaan. Ik leer zeker voldoende over de afgesproken lesstof. En… ik leer meer: improviseren, niet opgeven, roeien met de riemen die je hebt, motiveren, openstaan voor andere oplossingen, accepteren waar ik geen invloed op heb… Ik kan zo nog wel even doorgaan. Het makkelijkste was cancelen, en daar heb jij niet voor gekozen. Je doet het dus geweldig man! Thanks .

Tot zover mijn plannen, ik hoop dat je er op de een of andere manier iets uithaalt voor jezelf!

Heb jij ook – juist nu – goede voornemens? Trek dan je stoute schoenen aan en deel ze hieronder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.